18-åring dog av nätdrogen

NYHETER

Den 18-åriga flicka som fick föras till sjukhus med livshotande skador efter tagit den lagliga nätdrogen mefedron har avlidit, uppger Karolinska sjukhusets presstjänst.

Den18-åriga flickan började krampa och slutade att andas natten till lördagen efter att hon tagit nätdrogen mefedron tillsammans med hasch.

Hennes kamrater försökte desperat rädda henne och påbörjade hjärt- och lungräddning. Men när ambulansen förde henne till sjukhus kunde hon fortfarande inte andas själv, skriver Svenska Dagbladet på nätet.

Flickan vårdades på Karolinska sjukhuset i Huddinge och avled, enligt sjukhusets presstjänst, på söndagseftermiddagen.

Flera fall i veckan

På Maria ungdom tar man, enligt överläkaren Stefan Sparring, emot flera fall i veckan.

– Vi har känt till den sedan i våras med några enstaka fall, men nu i höst har det fullständigt exploderat, säger han och varnar för preparatet.

– I överdoser finns det risker för hjärt- och kärlkomplikationer och kramper. Vi ser också att det ger ett snabbt och starkt beroende.

Mefedron säljs helt oreglerat på internetsajter och kallas även bland annat för krabba eller fisk på grund av sin fiskdoft.

Inte förbjudet att konsumera

Under måndagen klassar regeringen ämnet som hälsofarlig vara, vilket innebär att det är förbjudet att hantera ämnet, men inte att konsumera det.

En anledning till hajpen kring mefedron kan vara att de uppmärksammade nätdrogerna DXM och Fenazepram narkotikaklassades under hösten. Efter det har de i princip försvunnit helt och ersatts av bland annat mefedron, eftersom sajterna hela tiden försöker hålla sig på rätt sida av lagen.