Han hjälper dig att ringa billigt

Läs Mats tabeller – spara tusenlappar

NYHETER

Telia är dyrast.

Glocalnet nästan alltid billigast.

Men om du bor i Norrlands inland ska du ändå välja Telia.

Foto: BJÖRN LINDAHL
telia, tre, tele?2 eller?.?.? När Mats Hammarström, 60, blev arbetslös hade han gott om tid. Med hjälp av dataprogrammet Excel, flera veckors lusläsande av operatörernas villkor och ett oändligt tålamod tog han reda på vem som faktiskt har de billigaste abonnemangen. ”Det var en väldigt skön känsla när jag var klar”, säger han.

–?Alla operatörer anser sig vara mest prisvärda, men sanningen är en annan, säger mobilabonnemangsexperten Mats Hammarström.

Han utgick från fyra mobiltyper: normalanvändaren, pratkvarnen, småprataren och sms-aren. Lät dem ringa ett visst antal samtal inom det egna nätet, till andra operatörer och till det fasta nätet. Och så fick de sms:a både till egna och andra nät.

Sedan hällde Mats in alla uppgifter i ett Excel-dokument och fick fram det oväntade resultatet.

Täcker hela landet

Glocalnet har billigaste abonnemanget för normal­användaren, pratkvarnen och sms-aren. Bara för småprataren är ett annat abonnemang billigast, Optimal Mobil.

Telia är visserligen dyrast för samtliga användare. Men den som tittar på mobil­operatörernas täckningskartor ser genast en annan viktig sak: Telia är enda operatören som täcker nästan hela landet.

Fast pris kan bli dyrt

Hammarströms tabeller visar dessutom att det är viktigare att välja rätt abonnemang än rätt operatör.

Normalanvändaren ska till exempel aldrig välja ett fastpris-abonnemang. De är skapade för den som ringer mycket eftersom minutkostnaden och öppnings­avgiften är noll öre. För normalanvändaren kostar dessa abonnemang mer än de smakar.

Och pratkvarnen ska aldrig teckna ett abonnemang med kort bindningstid. Då skenar kostnaderna, eftersom minutkost­naden och öppningsavgiften är hög.