”Befriande att slippa finanskrisen”

NYHETER

Skönt att slippa allt snack om finanskrisen, anser läsarpanelens Eva Lindblad.

– Jag ger Reinfeldt godkänt – faktiskt. Jag är förvånad själv.

Foto: Privat
Eva Lindblad, 50, arbetslös och aftonbladet.se:s politiska läsarkommentator.

Var det ett bra tal?

– Jag tyckte faktiskt att det var lite befriande att han inte pratade om finanskrisen. Det är en verklighet vi alla lever i, men det var skönt att slippa i talet. Sen pratade han mycket om rättsväsendet. Han gav några exempel, men jag hade velat ha fler konkreta besked. Vad ska de göra? Politiker är dåliga på att ge konkreta förslag.

Riktade sig Reinfeldt till dig, tycker du?

– Nej, det kan jag inte säga. Det beror på vilken verklighet man har. Han vände sig mer till dem som exempelvis har internetsurfande tonåringar hemma. Mina har redan flyttat.

Vilket var det viktigaste budskapet?

– Att han frågade svenska folket vilket samhälle vi vill ha. Klimatet är hårdare, vi använder hårdare ord mot varandra och värderingarna har förändrats. Det viktigaste var att ifrågasätta om det är acceptabelt. Det måste folk fundera över.

Var det något som förvånade dig?

– Ja, att han inledde talet med finanskrisen och varsel men vände helt. Han skulle återkomma till det, vilket han inte gjorde. Det var skönt, men förvånande, att han talade så lite om det.

Var det något ämne du saknade?

– Det var ett jultal, han ska inte ge några lösningar. Det ska komma i valtider, man får tänka på det. Men visst vill man veta hur det ska bli för alla oss som är arbetslösa – till exempel.

ARTIKELN HANDLAR OM