”Han generaliserade”

Berit Södergren var besviken

NYHETER

För mycket brottslighet och för lite kris.

Läsarpanelens Berit Södergren, 48, var besviken över Fredrik Reinfeldts jultal.

– Det var förvånande att han pratade så lite om bilindustrin och jobben.

Foto: Privat
Berit Södergren, 48, egen företagare och aftonbladet.se:s politiska läsarkommentator.

Egenföretagaren Berit Södergren hade velat höra mer om vad regeringen faktiskt tänker göra nu och i framtiden för att komma ur lågkonjunkturen på bästa sätt.

Hon kände inte att Fredrik Reinfeldt riktade sig till henne i sitt tal.

– Nej, jag tyckte att han generaliserade. Han försökte väl tala till väldigt många.

Vilket var det viktigaste budskapet?

– Han pratade mycket om våld och brott och sa att vi måste se bortom statistiken och istället uppmärksamma varje brott. Det är ju bra, men de extra pengar han pratade om har vi ju inte sett något av än. Och frågan är om förslagen med bland annat mer poliser verkligen får något genomslag med tanke på hur förfärad han verkar vara över brottsligheten.

Var det något som förvånade dig?

– Ja, som tonårsförälder blev jag lite förvånad över att statsministern stod och pratade om ungdomar och internet och alla faror som finns där. Det pressade mig lite att kanske ta ett större föräldraansvar.

Vad saknade du i talet?

– Ett mer strategiskt tänkande kring den här finanskrisen. Nu är det mer att ”vi får se vad som händer”. Jag tycker att staten ska ta ett större ansvar nu när man ser att arbetslösheten kommer att öka. Det kan ju också leda till utanförskap och brottslighet. Jag tycker att man ska se mer till hur man ska göra för att stå väl rustad när den här krisen är över.