Skumplastfabrik brann i Småland

NYHETER

En våldsam brand härjade skumplasttillverkaren Fiabs fabrik i Forserum mellan Nässjö och Jönköping på onsdagskvällen. Branden var vid 21-tiden fortfarande inte under kontroll.

Branden bröt av okänd anledning ut vid halvåttatiden i ett 800 kvadratmeter stort lager där skumplast förvaras.

Det finns inga uppgifter om att någon människa skadats, men branden spred en tjock illaluktande rök som gjorde att räddningstjänsten varnade boende i samhället. De uppmanades att hålla sig inne, stänga fönster och ventilation.

– Det är väldigt svart rök över delar av Forserum men några ambulanstransporter har inte behövts, sade brandingenjör Gunnar Hansson vid räddningstjänsten i Jönköpings län till TT. Han befann sig under onsdagskvällen i en stabsfunktion vid SOS Alarm i Jönköping.

Det blåste svagt vilket sågs som en fördel. Risken för rökspridning bedöms då som mindre.

Enligt Stefan Sundling, vakthavande befäl vid polisen i Jönköpings län, var lagret helt övertänt när polisen kom dit strax efter larmet hade gått.

Fabriken stängde fabriken för dagen klockan 18.

– Ingen ska ha varit kvar där inne då. Utgångspunkten är att ingen är kvar i byggnaden, sade Sundling till TT.

Anläggningen ligger vid länsväg 31 vid infarten till Forserum. Den ligger en bit från själva samhället. Men cirka 300 till 400 meter öster om anläggningen finns ett större bostadsområde.

– Just nu försöker man på plats att dämpa branden och sätta ut begränsningslinjer. Vi har ett 50-tal brandmän på plats, sade Gunnar Hansson.

Företaget Fiab tillverkar stoppningsmaterial till möbler och madrasser. En stor brand utbröt i fabrikslokalerna även i oktober 2007. Också den gången spreds giftig rök över samhället men ingen person skadades.

TT