Han tog fel på mordvapnet

Yenon, 24, turistade i Sverige – hittades död på en skogsväg

1 av 4 | Foto: Foto: POLISEN
”jag är inte trodd” Rekonstruktion vid mordplatsen i Rörshyttan med Thomas Quick och förhörsledaren Seppo Penttinen. Så här berättade Thomas Quick själv om Yenon Levi-fallet i intervjun i SVT i söndags: ”Just i det här fallet tror jag faktiskt inte att jag är trodd, av varken åklagaren eller förhörsledaren Seppo Penttinen, jag tror inte det. Därför att historien stämmer inte någonstans. Därför att jag kan inte presentera hur Levi dödades, och med vad han dödades.”
NYHETER

Yenon Levi, 24, kom från Israel till Sverige för att hälsa på släktingar.

Efter en resa till midnattssolen i Narvik försvann han.

Några dagar senare hittades han ihjälslagen i skogen utanför Hedemora.

Han hade arbetat som apoteksbiträde hemma i Haifa i norra Israel för att få ihop pengar till resan.

Sedan hade familjen också bidragit med en slant för att Yenon Levi äntligen skulle få åka till Sverige. Hans mammas kusin med familj fanns i Stockholm och mötte honom på Arlanda den 3 maj 1988.

Han liftade med flera långtradarchaufförer och kom till slut till norska Narvik och vandrarhemmet Nordkalotten.

Ringde från telefonkiosk

Den 2 juni ringde han till mammans kusin i Stockholm.

– Midnattssolen är fantastisk. Jag mår bra och allt har gått fint, hann han säga innan pengarna i myntautomaten tog slut och samtalet bröts.

4 juni steg Yenon på tåget i Vännäs i Västerbotten klockan 21.30. Han satte sig i vagn 4 på plats 78.

Tåget rullade in på Stockholms central morgonen efter klockan 8.35. Han växlade pengar och gick till restaurang Oasen för att äta frukost.

Han postade ett vykort till sin mamma i Israel där det stod att han reste i midnattssolens land i sällskap med en tysk och en thailändska.

Där slutar spåren.

Träpåken låg i närheten

Rättsläkare tror att Yenon Levi legat död i några dagar innan kropp-en hittades den 11 juni vid en enslig skogsväg utanför Rörshyttan, Hedemora.

Mordvapnet, en träpåk, hittades i närheten.

Israeliska mynt var utspridda bredvid kroppen.

Fem meter från kroppen låg ett par glasögon. De tillverkades i Japan runt 1978. Bågarna var av dålig kvalitet och har aldrig sålts i Sverige, enligt SKL.

En utländsk man misstänks snart för mordet, men släpps och försvinner från Sverige.

Thomas Quick tar på sig mordet.

– Just i det här fallet så tror jag faktiskt inte att jag är trodd av varken åklagaren eller Seppo Penttinen. Historien stämmer inte någonstans. Jag kan inte presentera hur Levi dödades, med vad han dödades, säger Quick i SVT:s dokumentärserie.

Men berättelsen ändras eftersom och han döms för mord.

ARTIKELN HANDLAR OM