Polisen avslöjade känsliga uppgifter

Skickade fax med känsliga personuppgifter till fel nummer

NYHETER

Sex kvinnor i Skaraborg utsattes först för misshandel och sexuella övergrepp av sina män.

Sedan skickade polisen – av misstag – känsliga uppgifter om deras fall till en privatperson.

– Oj, oj, oj. Sånt ska inte få hända, säger polisen Tommy Hoff.

Nu har mannen som fick uppgifterna JO-anmält polismyndigheten.

– När jag tog kontakt med polisen blev jag avvisad med snorkighet och irritation och uppmanades att ta kontakt med diverse myndigheter. Men jag har ju ingen anledning att utreda polisens misstag, säger mannen till aftonbladet.se. Därför gjorde jag anmälan till JO så att de får titta på det istället.

Känslig information

Det var tidigare i veckan som mannen fick fax från polisen i Skaraborg. Faxen var rapportblad om sex fall där kvinnor utsatts för grova övergrepp av sina män och skulle av allt att döma egentligen ha hamnat hos en organisation i Skövde som heter Utväg. Utväg är en myndighetssamverkande verksamhet som jobbar med att hjälpa kvinnor och barn som utsatts för våld i nära relationer.

– Det var väldigt mycket känsliga detaljer. Om de hade hamnat hos någon med onda avsikter så hade det kunnat bli katastrof för de här kvinnorna, säger mannen.

Polisen Tommy Hoff sitter med i styrgruppen för Utväg. När han hör talas om vad som hänt säger han:

”Ska inte få hända”

– Oj, oj, oj. Sånt ska inte få hända. Det är väldigt beklagligt om sådana uppgifter kommit på avvägar. Men det är naturligtvis ingen som har gjort detta med vett och vilje, det måste skett ett misstag.

Är det lämpligt att skicka den här typen av information med fax?

– Det kan man diskutera. Vi undviker ju att eposta på grund av risken för att det kan komma på avvägar. Men ibland är det bråttom och viktigt att informationen kommer iväg snabbt. Någon har uppenbarligen tryckt in fel nummer.

Vad säger du om att anmälaren säger sig ha bemötts avvisande av polisen?

– Det är också beklagligt och jag har faktiskt ingen förklaring till det, säger Tommy Hoff.

Ann Wolmar, verksamhetschef på Utväg, blir också bestört över vad som ska ha hänt.

– Det är väldigt, väldigt olyckligt. Sådant ska självklart inte få hända.

Erik Lindberg, handläggare på JO, säger till aftonbladet.se att han ännu inte hunnit titta på ärendet men att en möjlighet är att det överlämnas till åklagare.

FAKTA

Utväg

Utväg är en myndighetssamverkan med syfte att hjälpa kvinnor och barn som råkat ut för våld i nära relationer. Det finns också en stödverksamhet för män som syftar till att de inte ska återfalla i brott.

Deltagande myndigheter och organisationer är Kriminalvården, Socialtjänsten, Hälso- och sjukvården i Västra Götalands-regionen, Polisen, Åklagarmyndigheten, Kvinnohuset, Kvinnojouren och Brottsofferjouren.

Deltagande kommuner är Essunga, Falköping, Gullspång, Grästorp, Götene, Hjo, Karlsborg, Lidköping, Mariestad, Skara, Skövde, Tibro, Tidaholm, Töreboda samt Vara.

Källa: www.utvag.se

ARTIKELN HANDLAR OM