”Vi kan spärra bluffnummer”

Italienska företaget Telespazio kan spärra bluffnumren

NYHETER

Aftonbladet.se skrev i går om ett misstänkt bluffnummer som börjar med +88 213.

Det italienska företaget Telespazio är operatörer för +88213-numren – och säger att de kan spärra numren på begäran från svenska myndigheter.

Men vid Citypolisen ställer man sig tveksam till det.

– Om man spärrar av nummer dyker genast något nytt upp, säger polisinspektören Stig Sandgren.

Paolo De Vicentiis vid Telespazio säger till aftonbladet.se att företaget ”delar ut” sina +88213-nummer till andra operatörer som i sin tur träffar avtal med sina kunder.

Kan spärras

– Vi, Telespazio, är operatörer för Emsat-nätet (ett satellit-telefonnät) och har numren som börjar med +88213, men sen delar vi ut nummerserier till andra operatörer som sedan använder numren med sina kunder, som vi inte har kännedom om, säger Paolo De Vicentiis.

Men enligt De Vicentiis skulle det räcka för de svenska myndigheterna att kontakta Telespazio för att få ut mer uppgifter om numren.

– Ja, om de har numren så kan vi ge information om vilka som är operatörerna och vi samarbetar för att de ska kunna spåras. Och om åklagarmyndigheten ber om det kan vi spärra ett specifikt nummer tills vidare, säger De Vicentiis.

”Spåra pengar”

Stig Sandgren, polisinspektör vid bedrägerisamordningen vid Citypolisen i Stockholm, känner till problemen med bluffnumren – men tror att det är svårt att få någon fälld för bluffarna.

– Vi har haft ett antal såna här ärende där folk har gjort en anmälan, men de har inte kommit tillbaka och sagt att de blivit debiterade. Om man har någon som debiterat kan man möjligen spåra var pengarna landat, säger han.

Att Telespazio säger att de kan spärra numren på begäran från svenska polisen är enligt Stig Sandgren inte direkt relevant.

– Det är inte fråga om att spärra, det är fråga om spåra pengar för vår del, säger han.

– Om man spärrar av nummer dyker genast något nytt upp, men jag ska inte utesluta möjligheten att det går att komma vidare, säger Stig Sandgren.

”Fax från polisen”

Enligt De Vicentiis har den här typen av bluffar pågått länge.

– Nu är det tyvärr sen flera år som det här har hållit på, säger han.

Telespazio samarbetar dock med italienska myndigheter för att komma till rätta med bluffarna.

– Det räcker med ett fax från polisen så ger vi den information vi har och hänvisar vidare till den aktuella operatör som har den nummerserie som det specifika numret hör till, säger Paolo De Vicentiis.