Han döms för barnens död

Tragedin ledde till rättegång

Foto: scanpix
Sara Bolland och Nigel Gresham sörjer sina fyra barn, Angel, Keavy, Willow och Thor. Nu hålls dessutom Nigel ansvarig för deras död på grund av sina egna reparationer av familjens bil.
NYHETER

Nigel Gresham, 37, bär ansvaret för att hans fyra barn dog när hans Land Rover körde ner i Withamfloden i Lincolnshire i september förra året.

Det har en domstol beslutat.

Gresham hade trimmat och modifierat sin bil så att den inte var körvärdig, enligt domstolen.

Olyckan inträffade när ett fäste till bilens bakaxel gick sönder. Gresham tappade kontrollen och bilen for rakt ner i floden.

Gresham och hans sambo Sara Bolland, klarade sig. Men de fyra barnen Willow, 2, Angel, 4, Thor, 6, och Keavy, 8 dog.

Polisen fick av vittnen höra att Gresham är förtjust i off road-körning och att han hade modifierat sin Land Rover i omgångar. Motor, växellåda och hjulupphängning. Allt hade han varit på och ändrat. Samtidigt användes samma bil som familjens transportfordon.

Så sent som i februari förra året godkändes bilen i den engelska bilprovningen (MOT), vilket hans försvare också framhöll under domstolsförhandlingen. Ett vittne berättade dock att bakaxeln gick sönder fjorton dagar innan olyckan, och att Gresham setts försöka laga den, utan att lyckas nämnvärt bra. Lagningen dömdes ut som ”inkompetent” av åklagarens vittnen.

Polisens utredare Dave Kay berättar för BBC att bilen efter olyckan undersöktes av en expert, som dömde ut den som en ”rullande dödsfälla”.

– Han vågade inte ens provköra den, säger Kay som tillägger:

– Jag tror inte att Nigel Gresham avsåg att skada sin familj den här ödesmättade dagen. Men det var vårdslöst av honom att utsätta sin familj för den risk som fordonets tillstånd innebar.

ARTIKELN HANDLAR OM