Bistånd till Rwanda dras in

Foto: Foto: AP
Nytt folkmord hotar Civila dödas, barn försvinner och kvinnor våldtas. Läget förvärras för varje dag i norra Kongo. Här är regeringsstyrkor på väg.
NYHETER

Sverige fryser budgetstödet till Rwanda.

Biståndet stoppas sedan en expertgrupp inom FN rapporterat att Rwanda stöder Laurent Nkundas rebeller i grannlandet Kongo-Kinshasa.

Foto: all over press/getty images
I flyktingläger som detta bor tiotusentals människor i dagens Kongo.

Vid en presskonferens på onsdagen sade Rwandas president, Paul Kagame, att beslutet inte skadar landet och att det är lika bra att man vänjer sig av med den ekonomiska hjälpen från utlandet, skriver Reuters.

Hittills i år har inga av de pengar Sverige avsatt för så kallat budgetstöd betalats ut. Pengarna är avsedda för landets samlade ”fattigdomsminskande politik”.

Först berodde det på att landets redovisning till Sida behövde kompletteras. När det väl var klart i oktober kom ryktena om kontakter med rebellerna och så småningom bekräftades ryktena av FN, säger Sidas pressekreterare Anette Widholm Bolme till TT.

Även om den rwandiska regeringen skulle lyckas bevisa att uppgifterna inte stämmer kommer inga pengar avsedda för budgetstöd 2008 att hinna betalas ut. Pengarna fryser därmed inne.

Andra former av bistånd, exempelvis till forskning och demokratiutveckling berörs inte, enligt Sida.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM