Skor som kastades mot Bush förstörda

NYHETER

Skorna som kastades mot USA:s president George Bush vid en presskonferens i Irak i söndags har förstörts, uppger en utredningsledare.

Förstörelsen ska ha skett när säkerhetstjänster undersökte skorna och bland annat kontrollerade huruvida de innehöll sprängämnen.

– Skorna undersöktes av irakiska och amerikanska säkerhetstjänster och sedan förstördes de, sade den domare som leder utredningen till AFP på torsdagen.

Skokastaren, den irakiske journalisten Muntazer al-Zaidi, har hållits i fängsligt förvar sedan den dramatiska protesten som gjorde honom till stjärna över en natt i arabvärlden. Domaren sade att utredningen kommer att fortsätta, trots att det huvudsakliga beviset nu är borta.

– Jag hade föredragit att ha skon som bevis i fallet, men eftersom Muntazer al-Zaidi har erkänt och det finns tv-bilder som bekräftar det inträffade kan utredningen fortsätta, sade domaren.

Samtidigt meddelade premiärminister Nuri al-Malikis kontor att al-Zaidi skriftligen har bett premiärministern om ursäkt för att ha generat honom inför världens ögon, skrev Reuters. I brevet ska al-Zaidi ha skrivit att hans ”stora, fula agerande” är oförlåtligt men han ska också ha påmint premiärministern om en intervju han gjorde med honom 2005 och om det varma mottagande han då fick i al-Malikis hus.

TT-AFP