Deep Throat har gått ur tiden

1 av 2 | Foto: AP
KÄLLAN Mark Felt tillhörde toppskiktet i FBI (lilla bilden) och hoppades efterträda J Edgar Hoover. I stället blev han läckan som fällde presidenten. 2005 avslöjade han att han var "Deep Throat".
NYHETER

Den mystiska källan Deep Throat från Watergateaffären, som ledde till att president Richard Nixon avgick 1974, har avlidit 95 år gammal.

Deep Throat, alias Mark Felt, var i början av 1970-talet FBI:s andreman och den som ledde journalisterna Carl Bernstein och Bob Woodward från The Washington Post på rätt väg när de avslöjade Watergateskandalen.

Deep Throat brukar kallas USA:s mest kända anonyma källa. Han dog i sömnen på ett sjukhem i Kalifornien i torsdags, rapporterar just Bob Woodward. Felt – som haft två slaganfall och led av alzheimer – ska ha ätit en stor frukost, skojat med personalen och sedan sagt att han var trött och gått och lagt sig.

Avslöjades 2005

Felts identitet blev känd 2005. Woodward och Bernstein höll sitt tysthetslöfte till honom, men Felts dotter Joan och advokaten John O'Connor listade ut att han var den legendariske uppgiftslämnaren och pressade honom att medge detta.

Affären började med ett till synes simpelt inbrott i kontorshuset Watergate i Washington 1972. Så småningom stod det klart att det var demokraternas högkvarter inför presidentvalskampanjen som var målet. Journalisternas granskning av det inträffade ledde högre och högre upp i Vita husets hierarki. När Richard Nixon tvingades lämna ut ljudband från Vita huset visade det sig att presidenten – vid sidan av att använda ett pinsamt grovt språk och inte sällan vara berusad – också hade fått kännedom om inbrottet i efterhand och godkänt en mörkläggning för att försvåra utredningen.

Extremt försiktig

Felt, som var spion under andra världskriget, vidtog extrema försiktighetsåtgärder vid sina kontakter med reportrarna. Besked om ett möte kunde lämnas genom att Felt ritade en klocka på sidan 20 i Woodwards morgontidning. De möttes ofta i parkeringshus på udda tider.

Felt var förbittrad över att ha blivit förbigången som FBI-chef 1972 och var starkt kritisk mot Nixon. Han drog sig tillbaka från den federala polisen 1973.

1980 dömdes han för att ha gett order om inbrott hos misstänkta medlemmar av vänsterrörelsen Weather Underground, men året därpå benådades han av president Ronald Reagan. Felt uppges vidare ha varit förfärad över att kallas Deep Throat, eftersom namnet anspelar på den klassiska porrfilm som på svenska fick namnet Långt ner i halsen.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM