Polisförstärkning till Rosengård

NYHETER

Särskilt utbildade poliser från Göteborg och Stockholm kom på fredagen till Malmö för att möta oroligheterna som skakat Rosengård. På fredagskvällen beskrevs läget till en början som relativt lugnt.

Kvällen i Rosengård inleddes med en brand i ett soprum, några avfyrade smällare mot polisstationen och enstaka bilbränder. En person greps.

Malmöpolisen hade förstärkt sin insats jämfört med tidigare kvällar och hade strax under 200 poliser i tjänst, varav 70 specialutbildade poliser från Göteborg och Stockholm, vana vid demonstrationer och upplopp.

Skånepolisen hoppades att förstärkningarna skulle leda till att oroligheterna i området skulle gå att kontrollera. Vid 22-tiden beskrevs situationen som betydligt lugnare än nätterna mot torsdagen och fredagen.

– Vi är betydligt fler och har mer resurser vilket innebär att vi kan vara lite mer slagkraftiga, säger Skånepolisens informatör Ewa-Gun Westford.

Annan strategi

Polisen lade även på fredagen om sin strategi med ett antal dialogpoliser som sattes in för att kunna föra samtal med de inblandade.

Konflikten gäller en källarlokal som tidigare använts som bland annat moské. Fastighetsägaren vill använda den till annat.

Konflikten har dragit till sig många ungdomar utifrån som deltar i bråken, enligt polisen många som är kända från andra våldsamma sammanhang och upplopp.

TT