Tävlingsseglare fast med brutet ben

Räddades efter två dygn

Foto: AFP
Väderutsikterna har försämrats i området där den skadade seglaren befinner sig.
NYHETER

Seglaren Yann Elies blev fast i ovädret utanför Australiens kust med brutet ben.

En av konkurrenterna i tävlingen Vendee Globe race kämpade för att hjälpa fransmannen.

Först efter två tuffa dygn räddades Elies av ett krigsfartyg och undersöks nu av läkare.

Yann Elies bröt benet, och eventuellt några revben, på torsdagsmorgonen när en kraftig våg träffade hans båt medan han bytte segel. 34-åringen skadade sig så illa att han var tvungen att bryta tävlingen skriver Sky News.

Extremt svullen

Efter olyckan lyckades han ta sig in i hytten och larma på hjälp. Men först efter två dygn av smärtfull väntan kom räddningen från Australien. En läkare, som var med ombord på krigsfartyget, undersöker Elies som eventuellt även har brutit några revben.

– Hans lår och knä är extremt svullna, och han har bara vistats i sin säng, det är för smärtsamt att röra sig, säger Steven Langford, medicinsk direktör på Royal Flying Doctor Service till Sky News.

Yann Elies hade tillgång till mat och värktabletter på båten. Han fick stöd av en klubbkamrat på en annan båt som han hade kontakt med tills krigsfartyget kom fram.

Konkurrenternas hälsa viktigast

Det var inte bara krigsfartyget som bekämpade vädrets makter för att hjälpa den skeppsbrutne mannen. En av konkurrenterna, brittiska Sam Davies, gav upp tävlingen när hon hörde om Yann Elies öde.

– Det är vår anda i havskapssegling, vi vet alla att vi den största delen av tiden är våra egna räddare. I slutet av dagen är hälsa och säkerhet viktigast för våra konkurrenter som också är våra vänner , säger Sam Davies till Sky News.

Vädret hade förbättrats på lördagen och man räknar med att snart kunna föra Yann Elies till hamnen i Fremantle utanför Perth i Australien.

Tolv båtar har brutit

Trettio båtar påbörjade årets Vendee Globe race. Tävlingen, som går runt jorden, hålls var fjärde år och är mycket hård skriver AFP.

Sedan starten i franska Les Sables d'Olonne den 9:e november har tolv båtar valt att bryta loppet.