Kallt julväder med solchanser

NYHETER

Söndagen inleds med sol i söder men under dagen väntas regn eller snöblandat regn.

Julveckan ser ut att bjuda på kallt väder med mycket sol.

– Generellt kan man säga att har man snö nu så får man det fram till julafton. De som inte har det får ingen snö, säger Johan Lundgren, meteorolog på SMHI.

Under de senaste dagarna har det varit flera halkolyckor till följd av kyla och nederbörd. På söndagsmorgonen skadades fem personer, varav en allvarligt, när en bil voltade på riksväg 52 vid Bettna i Södermanland rapporterar TT.

Duggregn på Västkusten

Under dagen blir det några plusgrader i söder och väglaget bör bli mindre halt.

– Men när det sent i kväll klarnar upp och fryser på i Värmland, Närke och norra delarna av Dalsland finns det risk för halka, säger Johan Lundgren, meteorolog på SMHI.

Söndagen inleds med strålande sol i Götaland och östra Svealand. Den nederbörd som kommer på förmiddagen faller över Norrbottenskusten och Tornedalen men rör sig bort över Finland.

– Efter hand ökar molningheten i från väst. Det kommer in ett snöfall över Dalarna, Härjedalen och Jämtland. Västkusten får räkna med duggregn och under kvällen kan det bli snöblandat regn i östra Svealand, säger Johan Lundgren.

Västkusten hade mycket hårda vindar igår. Under söndagen avtar de något men man får räkna med ytterligare en blåsig dag.

Inget hopp om snö i söder

SMHI ger inget hopp till dem som håller tummarna för att den gröna backen utanför fönstret ska bli vit.

– Generellt kan man säga att har man snö nu så får man det fram till julafton. De som inte har det får ingen snö.

På tisdag, dan före dopparedan, växer ett högtryck över hela landet. Det ger kallt väder med minusgrader på de flesta håll.

– Det ligger stabilt kvar resten av veckan. Det blir klart väder och sol till och från. Det ser alltså ut att bli ganska bra väder för de som har semester, säger Johan Lundgren.