Fira julen utan fylla

Experternas bästa knep: Så fixar du en vit jul i år

NYHETER

Bjud på en odrickbar nubbe och låt glöggen koka över.

Festpsykologerna Antonia Stackelberg och Camilla von Otter delar med sig av sina bästa tips för en vit jul.

Foto: Foto: MAGNUS SANDBERG
skål – men inget skrål Antonia Stackelberg och Camilla von Otter har skrivit boken ”Festetikettboken – konsten att lyckas med en rolig middag”. De menar att med psykologi och strategi kan man undvika julfylla i onödan.

På barnens högtid dricker de vuxna desto mer. Men hur gör man om man vill undvika rödmosiga släktingar eller en vinglande tomte – utan att trampa någon på tårna?

”Skippa sillen”

– Byt ut hela menyn! Fira italienskt och avsluta med ett litet glas grappa. Då har man lagt in handbromsen när man skippar sillen och nubben, säger Antonia Stackelberg, en av författarna till ”Festetikettboken – konsten att lyckas med en rolig middag”.

Överförfriskad släkt

För med lite rävlist kan värden undvika att julbordet blir en slarvig fyllefälla, menar författarna.

– Det är rätt vanligt med överförfriskade släktingar vid julen. Vi kan nå dem som slarvdricker lite för mycket med våra tips, säger Antonia Stackelberg.

Efter de senaste årens kraftiga mat- och dryckestrend har själva julfirandet hamnat i skymundan.

”Umgås i stället”

– Lek charader och umgås i stället, då skickar man signaler om att julen handlar om barnen utan att behöva moralisera över drickandet.

Oftast vet värden själv vilka gäster som tittar lite för djupt i glaset.

– Alla vet vilka de osäkra korten i familjen är. De börjar ofta med sill och nubbe medan resten av familjen avstår och blir

irriterade.

FAKTA

Festpsykologerna: Undvik julbordets fällor

Arrangera lekar som släktcharader och galenpanna. Då flyttas fokus från mat och dryck till barnen.

Låt glöggen tvärt emot alla råd koka över lite så alkoholen försvinner, eventuellt svepande av glas har då ingen verkan.

Blir det svårt att slopa sill och nubbe? Ta då bort snapsflaskan från bordet. Den kan lätt fungera som ”tjuvsprit” annars, vissa gäster tar för sig så fort tillfälle ges.

En nödlösning kan vara att servera sill med odrickbar nubbe. Ingen lär vilja tuta i sig mer än en snaps med mosade russin, skyll på att snapsexperimentet gick snett.

Ha alltid vattenglas och karaff som står framme på bordet.

Servera en tillbringare mumma till middagen. Kryddar du upp mumman smakar den massor av jul, men du ser till att den består av folköl i stället för starköl.

Catherina Barnard