Livni lovar fälla Hamas i Gaza

NYHETER

Efter dagar av ökad spänning kring den belägrade Gazaremsan lovar Israels utrikesminister Tzipi Livni att använda alla till buds stående medel för att knäcka Hamas om hon blir vald till premiärminister i februari.

Foto: GETTY IMAGES
Tzipi Livni.

Spänningarna har stigit i och kring Gaza sedan i fredags, då Hamasregimen i området valde att inte förnya en halvårslång vapenvila med Israel.

Sedan vapenvilan hävdes har de militanta grupperna i Gaza utfört flera raketattacker mot södra Israel. Flera civila har skadats och Israel har utfört en serie flygangrepp som dödat en person och skadat flera.

Storskaligt angrepp

Utvecklingen har lett till en förnyad debatt i Israel om hur situationen i Gaza bäst hanteras. Flera högt uppsatta källor inom försvarsdepartementet har uppgett att Israel planerar ett storskaligt militärt angrepp mot området.

– Vi förbereder vårt svar på hotet Hamas men inget beslut har tagits om när eller hur. Vi måste förbereda oss noggrant precis som inför en kirurgisk operation, sade försvarsminister Ehud Baraks rådgivare Amos Gilad.

Slagträ

Gaza har också blivit ett slagträ i valrörelsen inför valet i Israel den 10 februari. Både Tzipi Livni och Benjamin Netanyahu, de ledande kandidaterna till posten som premiärminister, har lovat hårdare tag mot Hamas styre.

– Det blir ett strategiskt mål för min regering att störta Hamasregimen med militära, ekonomiska och diplomatiska åtgärder, sade utrikesminister Tzipi Livni på söndagen.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM