Rysk polis grep demonstranter

NYHETER

Hundratals människor greps av polis i Vladivostok i östra Ryssland när de demonstrerade mot regeringens beslut att höja tullavgifterna på utländska bilar.

Omkring 1 000 bilälskare hade på söndagen samlats på torget i centrala Vladivostok i en pågående våg av protester när kravallpolis dök upp, berättar fotografen Vladimir Sajapin på nyhetsbyrån Itar-Tass för AFP.

– Människor uppträdde mycket fredligt, sade fotografen och tillade att så fort demonstranterna började ropa slagord greps de av polisen.

Tiotals journalister som följde demonstrationen greps också, bland dem ett ryskt och ett japanskt tv-team, enligt Sajapin.

– De slog oss alla. Både de som gjorde motstånd och de som inte gjorde det. I bussarna var det fullt med blod på golvet, tillade han.

”Slog sönder kameror”

När demonstrationen inleddes samlade polisen alla journalister på en plats och sade åt dem att stanna där och arbeta därifrån. När polisen senare drog fram, omringade de omedelbart alla och knuffade ned dem på marken, enligt journalisten Gennadij Sjisjkin.

– De lastade in oss i bussar. Många fick sina kameror sönderslagna, sade Sjisjkin till AFP.

Det var den femte protestdemonstrationen sedan regeringen tidigare i månaden meddelade sitt beslut att höja importavgifterna på begagnade utländska bilar, i ett försök att hjälpa ryska biltillverkare.

60 procent av företagsverksamheten

Enligt experter är omkring 200 000 människor i Rysslands fjärran östern-region involverade i försäljning av utländska bilar, vilket innebär 60 procent all småföretagarverksamhet i regionen.

Demonstranterna försvarade också ryska bilförares rätt att köpa högerstyrda bilar i japansk stil, vilket är mycket populärt i Vladivostok.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM