Flera bränder härjade i natt

NYHETER

Flera större bränder härjade på flera håll i Sverige under natten.

Två bostadshus har blivit aska – i Brålanda brändes ortens julbock ner.

Sedan midnatt har räddningstjänster från norr till söder ryckt ut på ett stort antal bostadsbränder, varav en handfull riktigt svåra.

På Gäversnäs gård, vid Skebokvarn utanför Flen, brinner just nu ett stenhus för fullt. Branden startade av okänd anledning vid tretiden i morse, och utvecklades snabbt.

– Det kommer brinna en bra bit under dagen. Det är en totalbrand i en större stenbyggnad. Vi är 20 man som är här och jobbar med släckningsarbetet nu, sa Lars Rydstedt, vid Flens räddningstjänst strax efter klockan fem i morse.

Familj tog sig ut

De boende i huset, två vuxna och deras barn, lyckades ta sig ut oskadda, för att sedan bevittna hur hemmet började brinna ner till grunden.

Även i byn Härkäsaadio, utanför Svanstein, brann en villa ner till grunden. Under natten exploderade tv:n och antände hela huset.

– Huset är övertänt, men ingen person har skadats, säger Yngve Hansson, vid Norrbottenspolisen.

Under småtimmarna har det börjat brinna i lägenheter i Örebro, Arvika och Kalix. I samtliga av fallen har brändernas omfattning varit begränsad, men rökutvecklingen har inneburit evakueringar.

Ingen person har dock skadats.

Julbocken i lågor

Vid tretiden i natt larmades räddningstjänsten till Brålanda, två mil norr om Vänersborg. Ortens julbock, placerad på Storgatan, stod i lågor. Under morgonen brann den ner.

Vid femtiden brann det i en industrilokal i Skärblacka utanför Norrköping. Branden startade troligtvis i en maskin i byggnaden.

Dessutom har fyra anlagda bränder oroat polis och räddningstjänst i Norrtälje under natten. Under småtimmarna greps och anhölls en 47-årig man misstänkt för att ligga bakom eldsvådorna, som inte orsakat några större skador.