Halkvarning i södra Sverige

SMHI: Lokal ishalka i stora delar av södra och mellersta Sverige i natt

NYHETER

Det besvärliga väglaget i jultrafiken fortsätter.

SMHI varnade för lokal ishalka i stora delar av södra och mellersta Sverige under måndagskvällen och halkan kan hålla i sig över julafton.

Strax före klockan 18 på måndagskvällen krockade två bilar utanför Linköping. En 69-årig man skadades svårt men inte livshotande, och en 25-årig man fick lindriga skador. Några timmar senare hamnade en långtradare full med timmer rätt över riksväg 50 norr om Kopparberg, och orsakade totalstopp på den ganska vältrafikerade vägen.

Trafikolyckor

Halka kan ha bidragit till olyckorna, och under måndagskvällen och in på natten varnade SMHI för lokal ishalka i stora delar av södra och mellersta Sverige.

Redan under natten mot måndagen och på måndagsmorgonen inträffade flera trafikolyckor runt om i landet på grund av det dåliga väglaget.

Bland annat välte en långtradare lastad med virke på E 18 vid Gärdsnäs trafikplats utanför Köping. I Västerås körde en bil med fem personer in i en stolpe medan en minibuss med sju personer i välte vid en olycka i Eskilstuna.

Släppas på

Redan på söndagskvällen välte en tankbil med väteperoxid på riksväg 83 vid Bollnäs och orsakade stopp i trafiken. Först efter flera timmar kunde trafiken släppas på igen.

Det finns inga rapporter om några svårare personskador i samband med olyckorna.

Prognosen för trafiken de följande dagarna ser desto bättre ut.

– Julafton kommer att inledas med regn utefter västkusten. Möjligen kan det bli fråga om ishalka i samband med regnet där och i västra Skåne, säger Johan Lundgren, meteorolog vid SMHI, till TT.

En långtradare full med timmer hamnade rätt över riksväg 50 norr om Kopparberg vid 20-tiden på måndagen, och orsakade totalstopp. Enligt Bo Rosendahl, vakthavande befäl vid Örebropolisen, kan det ta många timmar att röja upp på vägen som leder till slalombacken Gillersklacken och är ganska vältrafikerad.

TT