Han är USA:s styggaste politiker

1 av 3 | Foto: All over press
Skamset Demokraten Rod Blagojevich har utsetts till USA:s styggaste politiker 2008. Frågan är om det blir några julklappar där?
NYHETER

Undrar just om det blir några julklappar i år?

Tveksamt om Illinoisdemokraten Rod Blagojevich står på tomtens lista i alla fall.

Lagom till jul har han utnämnts till USA:s ”styggaste politiker 2008”.

Det är CNN som gjort en omröstning om vilken av landets ledande politiker som skött sig allra sämst under året som gått. Överlägsen vinnare med femtiosex procent av rösterna blev Illinois guvernör, demokraten Rod Blagojevich.

Sälja Obamas stol

Han undersöks just nu av FBI för korruptionsmisstankar. Bland annat ska han ha försökt att sälja den blivande presidenten Barack Obamas senatsplats till högstbjudande.

Men Blagojevich är inte den ende kändisen på listan. Förre New York-guvernören Eliot Spitzer som tvingades avgå efter att det avslöjats att han ingått i en prostitutionsring fick 23 procent av rösterna. Och förre presidentkandidaten John Edwards fick 19 procent av ”hedersbetygelserna” efter att det avslöjats att han vänstrat med en kampanjmedlem.

”Privatsak”

Keating Holland, som lett undersökningen åt CNN, säger i en kommentar att det är möjligt att Rod Blagojevich toppar listan eftersom hans fiffel avslöjades nyligen. Men:

– Typiskt sett ser amerikaner mer allvarligt på korruption än sexskandaler. Det förra är ett brott mot allmänhetens förtroende medan det senare mer brukar ses som en privatsak.

ARTIKELN HANDLAR OM