Äldre par rånade i villa på julafton

Attackerades av två maskerade män med kniv

KOM UNDAN Polisen letade spår efter rånarna i bostadsområdet. Huset på bilden är inte det som rånades.
NYHETER

Det äldre paret firade en stillsam jul i villan.

Då rusade plötsligt två beväpnade män in och slog dem till marken.

– De stal en massa pengar, säger den 72-åriga mannen.

Strax efter klockan 19 på julaftonskvällen ringde det på dörren hos ett par i Oxelösund. Utanför låg gatorna öde i det idylliska villaområdet.

När mannen i huset öppnade trängde sig två maskerade män in – beväpnade med kniv och kofot.

De slog omedelbart ner den 72-årige mannen och gav sig sedan på hans 60-åriga partner som även hon slogs till golvet.

Länsade plånböcker

– Ligg ner och titta inte på oss, skrek rånarna som bar svarta masker med hål för ögonen.

De rotade sedan igenom huset och ryckte i

lådor. Till slut fick de tag på parets plånböcker som de länsade.

– Vi var ensamma hemma och firade jul när det hände. De stal en jävla massa pengar, säger den 72-åriga mannen.

Flydde i snön

Rånarna var enligt paret i 17-20 årsåldern och talade engelska med brytning. Efter att ha kommit över en okänd summa pengar sprang de från

huset och lämnade fotspår efter sig i det tunna snötäcke som fallit tidigare på julaftonen. Enligt polisen ska rånarna sedan ha flytt vidare via bil, men där slutar spåren.

Det är fortfarande oklart varför rånarna valde ut just detta par som offer. Kvinnan och mannen klarade sig utan allvarligare fysiska skador och behövde inte uppsöka sjukhus. I går kväll och under natten genomfördes en teknisk undersökning i deras hem.

”Så otäckt”

Flera grannar vittnade i går om att julstämningen var långt borta.

– Vi har fått order om att låsa dörrar och fönster. Vi var mitt i julfirandet när vi såg polisbilar och ambulans. Det är så otäckt, säger en granne.

FAKTA

FLERA ÖVERFALLNA I HEMMEN PÅ KORT TID

Lomma

Torsdag 4 december

En kvinna blir överfallen i sin villa av tre män – maskerade och med svarta handskar. En av männen binder kvinnan, medan de andra två genomsöker huset efter värdeföremål. Sedan försvinner de. Kvinnan kan sedan ta sig loss och larma polisen.

Västerås

Måndag 15 december

Två män i rånarluvor ringer på hos en 22-årig man. De försöker dra ut honom ut lägenheten, men misslyckas. Då rånar de 22-åringen på hans mobiltelefon, innan de flyr. Rånoffret säger att han inte har någon aning vilka männen är. Polisen har ingen gripen.

Kungälv

Lördag 20 december

Christoffer Erixon, 22, och Ninah Kallander, 23, väcks i sitt hem mitt i natten av att maskerade män riktar pistoler mot deras huvuden. En av de tre rånarna vaktar sedan paret medan två söker igenom lägenheten. Plötsligt försvinner rånarna spårlöst.

Sundsvall

Söndag 21 december

En 49-årig kvinna kommer hem efter att ha handlat julklappar. Hon möts av flera maskerade män som misshandlar henne svårt.

Kvinnans pappa, som är på väg till bostaden, hittar dottern medvetslös på golvet. Polisen har inget bra spår efter rånarna.