Fyra sköts till döds i krogkön

NYHETER

Våldsbrott är vanliga i nöjesvärlden. Inte sällan handlar det om personer som nekats tillträde eller blivit utkastade från någon krog. Senare kommer de tillbaka för att göra upp.

Det mest uppmärksammade fallet är skotten vid Stureplan natten till den 4 december 1994. Då sköts fyra människor till döds och 20 skadades när en man öppnade eld med automatvapen. Mannen dömdes senare till livstids fängelse.

Ett annat uppmärksammat dåd inträffade i Uppsala 1970 då sex ungdomar sköts utanför en nattklubb av en 26-årig student beväpnad med k-pist. En av ungdomarna avled.

FAKTA

Andra uppmärksammade fall

Juli 2008: Flera personer med anknytning mc-gänget Bandidos fick inte komma in på en restaurang i Stockholm där en Pride-fest pågick. En man avlossade skott med hagelgevär, men ingen människa skadas.

Augusti 2007: Två män avlossade ett antal skott mot restaurang Oléo i Växjö. Ingen människa kom till skada.

April 2007: Någon sköt in genom ett fönster på en stängd krog i centrala Umeå tidigt en morgon, när personal fanns kvar. Ingen skadades.

Januari 2007: Minst tre skott avlossas mot en krog i Högdalen i södra Stockholm.

Juli 2005: En 62-årig man skjuts till döds och två personer skadas i ett skottdrama på en kaféservering i Malmö.

April 2005: Två skottskadas lindrigt när en man skjuter in i en krog i Göteborg.

Augusti 2004: Vid ett bråk på nattklubben Heartbreak i Malmö skjuts en 25-åring till döds.

Januari 2004: En ordningsvakt skjuts till döds på en nattöppen bar i Stockholm.

Januari 2004: En 42-årig man för att ha skjutit vilt omkring sig utanför hotell Marina Plaza i Helsingborg. Tre personer skadades när mannen, som tidigare på kvällen blivit avvisad från krogen, avlossade skotten sittande i sin bil.

Augusti 2003: Fyra personer skottskadades i Kungsträdgården i Stockholm efter ett bråk där en grupp nekats inträde på Daily News Café.

Juldagsmorgonen 2003: Tre personer skadas, varav en allvarligt, när en bil körde in i en krogkö i Stockholm. Två gäng hade bråkat inne på krogen strax före stängning. Sedan vakterna gått emellan gick en man ur ett av gängen och hämtade en bil och körde in i folkhopen.

April 2003: En man sköt i luften sedan han och en annan man försökt komma in på en restaurang i Eskilstuna som stängt.

Januari 2002: En 29-åring skjuts i huvudet på Slagthuset i Malmö. Mannen överlever mirakulöst.

Februari 2001: Två män nekades att komma in på en krog i Vällingby i västra Stockholm. De stal då en bil och backade in i restaurangen. Fyra personer skadades varav en allvarligt.

Sommaren 2000: En man avlossade ett skott in i en restaurang i Sundsvall sedan han blivit avvisad. Ingen skadades, men en dansbandsmusiker inne i lokalen var mycket nära att träffas.

(TT)

TT