Svårsläckt storbrand i Umeå

Foto: BJÖRN WANHATALO
NYHETER

Storbranden i Umeå blev mycket svårbekämpad och beskrivs som den värsta på många år i staden.

– Det är svårt att säga när den kan vara släckt, sade brandchef Lars Tapani på juldagen.

Larmet om att det brann i en stor fastighet i området Ålidhem kom strax efter midnatt natten till juldagen. Branden spred sig via vinden i hela fastigheten.

Hela huset, cirka 70 lägenheter, evakuerades. I fastigheten uppskattas ungefär 210 personer bo, men många var bortresta under julen.

– Jag vill inte beskriva hur det känns. Jag mår psykiskt dåligt av detta, säger en kvinna som tvingades lämna lägenheten under stor hast och lämna kvar alla sina saker, till Västerbottens-Kuriren på nätet.

– Det brann ganska rejält där bredvid. Så det är stor risk att det inte är någonting kvar.

På torsdagskvällen var branden fortfarande inte helt släckt och under kontroll. Men räddningstjänsten bedömde ändå läget som stabilt och att det inte fanns någon överhängande risk för ras.

Under fredagen skulle de boende tillfälligt få återvända till lägenheterna och se förödelsen med egna ögon.

Hjälp utifrån

Ett 20-tal personer deltog i släckningsarbetet. Brandförsvaret i Umeå fick även hjälp med personal för räddningstjänster i närliggande kommuner.

Umeås brandchef Lars Tapani säger till TT att branden i Ålidhem är den värsta han har upplevt sedan han kom till staden 1988.

Brandorsaken är inte känd ännu. När brandresterna har svalnat ska en teknisk undersökning genomföras.

Ingen människa kom till skada. Däremot fick lägenheterna på plan fyra omfattande brandskador. Lägenheterna nedanför drabbades av lukt- och vattenskador.

Anlagda bränder

Flera andra bränder bröt ut under juldagen. Vid 20-tiden övertändes en villa i Vallentuna, men ingen skadades. På Järntorget i Eskilstuna började det brinna i en videobutik vid tvåtiden. Polisen misstänker att branden, som kunde släckas snabbt, var anlagd.

I Bandhagen i södra Stockholm brann ett klassrum på Ormkärrsskolan. En väktare med en pulversläckare kunde i stort sett bekämpa elden på egen hand innan räddningstjänsten anlände strax efter klockan tre på morgonen.

Strax före klockan fem på morgonen bröt en mindre brand ut i en restaurang i Helsingborg. Polisen misstänker att den var anlagd.

Det finns också misstankar om branden i tvåvåningsbyggnad utanför Moheda i Alvesta kommun. Byggnaden blev helt utbränd. Den var för tillfället tom, men har tidigare hyst en pizzeria.

Fredrik Gunér/TT Håkan Johansson/TT

ARTIKELN HANDLAR OM