Iskallt i söder – varmt i norr

Varning för svår frosthalka i dag

1 av 2 | Foto: Foto: Drago Prvulovic/MalmöBild
TROTSAR KYLAN Henrik Svenell, 36, Maria Svenell, 35, och dottern Lova, 1,5, vågade sig ut på en kvällspromenad i Malmö i går.
NYHETER

Skåningarna får fortsätta frysa.

Julvärmen gömmer sig 140 mil norrut.

Men vi kan alla räkna med ett kallt nytt år.

Vid Riksgränsen ligger snön 75 centimeter djup.

Men under gårdagens fyra plusgrader slapp Ingemar Nilsson, fastighetsskötare på Hotell Riksgränsen, ta på sig sin varmaste vinterjacka.

– Det börjar bli varmt. Det blåser ljumma vindar, även om det inte direkt är som en sommarkväll heller, säger Ingemar Nilsson, 65.

”Inte onormalt”

– Det är milda sydvästliga vindar från Norska havet och moln som håller kvar värmen som ett lock. Eftersom ett kraftigt högtryck ligger över hela landet är det bara där det blir varmt och det är därför det blir sådana kontraster, säger Aftonbladets meteorolog Lisa Frost.

Samtidigt huttrar skåningarna under lika många minusgrader. Högtrycket kommer att ligga kvar och ge fina, om än kalla mellandagar i hela landet.

– Satt i perspektiv är den här kylan inte onormal. De senaste två åren har vi haft väldigt milda vintrar, säger Lisa Frost.

För många gäller det att passa på att njuta av det fina vädret. Redan i helgen blir det molnigt i Götaland. Framåt måndag tar sig molnen norrut och täcker stora delar av Svealand.

I dag finns också risk för svår frosthalka på vägarna, främst på Västkusten.

FAKTA

Så blir vädret

Prognos för mellandagarna och nyår

Götaland

Kylan fortsätter, men under mellandagarna kommer det att vara molnigt. På vissa håll kan det däremot klarna upp framåt nyår.

Svealand

Kallt och soligt i helgen. Men redan på måndag kommer molnen upp från Götaland. I norra Svealand håller det fina vädret i sig, och framåt nyår finns det återigen goda chanser till en klar nyårsnatt i hela Svealand.

Norrland

I mellandagarna förutspås kallt och klart väder i hela Norrland.

Nyårsnatten blir kall

– på sina håll uppåt 20 minusgrader – och stjärnklar.

OLYCKORNA PÅ JULDAGEN

04.00 Ängelholm

En bil kör i diket i närheten av Rögle utanför Ängelholm. Fem personer skadas och får föras till sjukhus. Bilföraren misstänks vara alkoholpåverkad.

11.26 Angered

Singelolycka på riksväg 45 på grund av halka.

12.00 Högsby

En personbil voltar och blir liggande på taket. Inga allvarliga skador.

12.46 Göteborg

En polisman blir påkörd av en annan bil i samband med en trafikolycka vid Lundbyleden på Hisingen. Det är glashalt på platsen. Polisen klagar efteråt på nackont.

14.08 Övertorneå

En äldre fransk turist tappar kontrollen över sin skoter och kör in i ett träd. Han deltar i en guidad skotertur. Mannen förs med ambulans till sjukhus.

14.30 Norrköping

En pojke i 12-årsåldern blir påkörd av en bilist i korsningen Bråddgatan-Tunnbindaregatan. Pojken som kom på cykel tas om hand av ambulanspersonal och förs till sjukhus.

15.30 Arvidsjaur

En skoterförare tappar kontrollen över sin skoter och kör in i en parkerad bil och vidare in i en garagevägg.

15.30 Tibro

En personbil kör in i räcket på Karlsbrovägen. Föraren förs med ambulans till Kärnsjukhuset i Skövde.

17.35 Filipstad

En personbil kör av vägen och voltar på riksväg 63, vid Persberg. Två personer förs chockade till sjukhuset i Karlstad.

18.28 Persbo

En personbil åker in i vajerräcket på riksväg 50, två personer förs chockade till lasarettet i Falun.

20.08 Ystad

En bil voltar och blir liggande på taket på Dag Hammarskjölds väg.

22.15 Enköping

En bil får sladd på E 18 mellan Bålsta och Enköping. Bilen blir liggande på taket på vägen. I bilen färdades mamma, pappa och en fyramånaders bebis. Barnet som sitter i bilbarnstol klarar sig oskatt, mamman får lindriga skador i ansiktet.