Dagens namn: Josef, Josefina
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter

Reinfeldt regerar

Stormig höst gynnade statsministern – men förtroendet för Sahlin dök

TUNGT, MONA Inte sedan segervalet 2006 har så många svenskar haft förtroende för statsminister Fredrik Reinfeldt (m). För Mona Sahlin (s) ser det dystrare ut. Hon   TUNGT, MONA Inte sedan segervalet 2006 har så många svenskar haft förtroende för statsminister Fredrik Reinfeldt (m). För Mona Sahlin (s) ser det dystrare ut. Hon

Förtroendet för statsminister Fredrik Reinfeldt ökar kraftigt.

Medan det sviktar för oppositionsledaren Mona Sahlin.

En händelserik höst har möblerat om rejält i Aftonbladet/Sifos mätning av förtroendet för partiledarna.

Klicka på bilden för att se den i större format.   Klicka på bilden för att se den i större format.

I 14 år har Aftonbladet mätt förtroendet för riksdagens partiledare. Det här är den första mätningen sedan finanskrisen drabbade Sverige. Och den första efter att svallvågorna lagt sig efter turbulensen på politikens vänsterhalva.

Höstens stora händelser har gynnat statsminister Fredrik Reinfeldt (m). Medan förtroendet för utmanaren Mona Sahlin (s) tagit stryk.

I våras var skilde det sju procentenheter mellan dem. Nu har gapet växt till 18 procentenheter till Reinfeldts fördel.Fredrik Reinfeldt (m) 54% (+5%)

    Förutsatt att de inte gör bort sig brukar förtroendet för den yttersta politiska ledningen stärkas i kristider. Det är det som hänt Fredrik Reinfeldt.

Han noterar nu det högsta förtroendet under sin tid som statsminister, undantaget den första mätningen efter segervalet 2006. Förändringen är statistiskt säkerställd.

Men Reinfeldt har fortfarande problem med kvinnorna. 61 procent av männen har stort eller mycket stort förtroende för statsministern. Bland kvinnorna är det 47 procent.

De egna väljarna sluter helhjärtat upp bakom moderatledaren. 92 procent av m-sympatisörerna och 90 procent av de borgerliga väljarna har stort eller mycket stort förtroende för Fredrik Reinfeldt. 41 procent av vänsterblockets väljare säger samma sak vilket är en mycket bra siffra.Maud Olofsson (c) 39% (+1%)

    Förtroendet för centerledaren ligger kvar på i stort sett samma nivå som i våras.Mona Sahlin (s) 36% (-6%)

    S-ledaren noterar sin sämsta siffra i en ordinarie mätning sedan hon blev partiledare i mars 2007. Jämfört med en extramätning i november, när det rödgröna förhållandet var som stormigast, har det dock ökat med två procentenheter.

Om det beror på att vänsterpartiet inte längre är utestängda från samarbetet med s och mp är oklart. I alla händelser har läget stabiliserats vilket gynnat Sahlin marginellt.

Men Sahlin får passa sig. Förtroendet sjunker även hos de egna väljarna, från 70 till 65 procent. Sahlins ”hemmastöd” är det lägsta av samtliga partiledares.

Sex av tio vänsterväljare, 60 procent, har stort eller mycket stort förtroende för Sahlin. Motsvarande siffra för Fredrik Reinfeldt är alltså 90 procent. Bland de borgerliga väljarna är det bara 14 procent som har stort eller mycket stort förtroende för s-ledaren, att jämföra med Reinfeldts 41 procent från motståndarlägret.

Det minskade förtroendet för Sahlin är statistiskt säkerställd.Maria Wetterstrand/Peter Eriksson (mp) 35% (+1%)

    Miljöpartiets språkrör har inte vunnit på det nya rödgröna samarbetet. Förtroendet för dem ligger kvar på i stort sett samma nivå. Wetterstrand och Erikssons främsta supporters finns bland kvinnorna.Jan Björklund (fp) 30% (-2%)

    Förtroendet sviktar svagt för fp-ledaren som försökt bredda sin profil under hösten. Att han är passionerad i skolfrågor vet svenska folket. Men nu har han även gjort utspel om EU, Nato och kärnkraften.

Men trots att han ryckt rejält bland de egna väljarna är Björklund fortfarande den av alliansens partiledare som ligger sämst till bland sina egna väljare. 77 procent har stort eller mycket stort förtroende för honom.

Noteras bör att Björklund inte alls går hem i den yngsta väljargruppen. Där ligger han till och med sämre till än Lars Ohly.

Göran Hägglund (kd) 29% (+4%)

    Vad som ligger bakom den statistiskt säkerställda ökningen av förtroendet för kd-ledaren är oklart. Han har inte spelat någon framträdande roll under hösten.

Att man ska kunna köpa receptfria mediciner på andra ställen än Apoteket må vara en stor politisk fråga men medborgarnas engagemang är svalt. Inte heller kd:s motstånd mot homoäktenskap kan vara förklaringen.

Det kan däremot förklara Hägglunds ras bland de egna. Andelen kd-sympatisörer som har stort eller mycket stort förtroende för sin partiledare har minskat från 94 till 81 procent.

Lars Ohly (v) 25% (+7%)

    Mätningens raket är vänsterledaren Lars Ohly. Andelen som har stort eller mycket stort förtroende för honom har ökat med sju procentenheter, en statistiskt säkerställd uppgång.

Förklaringen är givetvis att vänsterpartiet först portades från det rödgröna regeringsalternativet. Ohly blev en underdog som människor tyckte synd om.

Men trots det är Ohly fortfarande den partiledare som svenska folket har minst förtroende för. Det är till och med fler som inte har något förtroende överhuvud taget för vänsterledaren än som har stort eller mycket stort förtroende för honom.

Sifo telefonintervjuade ett riksrepresentativt urval på 970 personer över 18 år mellan den 15 och 18 december.

SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet