Dramatiska dödsolyckor i Norge

Foto: SCANPIX
NYHETER

Seriekrock på Lillabältbron, sex personer nedmejade av en bil i västra Norge och en dödlig luftfärd ner i Mandalselva i sydligaste Norge – flera dramatiska olyckor i jultrafiken rapporterades från olika håll i Norden.

I Mandalselva hittades på annandag jul en svart Mercedes 600 CL med två döda i. Polisen utgår ifrån att de två är dels lyxbilens 52-årige ägare, dels en 26-årig vän som uppenbarligen fått provköra den mycket motorstarka modellen.

– De har kommit körande på huvudgatan i Mandals centrum då de av någon anledning har tappat kontrollen över bilen och kört ut i älven, sade den lokale polischefen Bjart Gabrielsen till nyhetsbyrån NTB.

Olyckan inträffade av allt att döma redan natten till julafton, men eftersom ingen såg när bilen for ner i älven dröjde det något dygn innan polisen började leta just där.

Ishalka

I Årdalstangen i västra Norge utlöste ishalka på juldagen en tragisk olycka. En kvinna i 20-årsåldern förlorade kontrollen över sin bil och plöjde in i en grupp människor bestående av ett par och en familj.

En vuxen och en femårig flicka skadades allvarligt, tre vuxna och en nioårig pojke fick lindrigare skador.

Bert Brons hade precis kört förbi gruppen när olyckan hände, berättade han för BT.

– När jag tittade i backspegeln såg jag att de träffades av en bil och kastades flera meter genom luften.

– De spreds överallt, flera meter bort från bilen. Det första jag tänkte var att två eller tre av dem måste vara döda, sade han till tidningen.

Olycksföraren behandlades enligt NTB efteråt för chock.

På juldagen körde också en 20-årig man av vägen på Averøy vid den norska kusten. Han flögs till Trondheim för akutvård, men dog dagen efter.

Seriekrock

Den norska jultrafiken krävde ytterligare ett liv när en 25-årig snöskoterburen man körde in i en stolpe i Melhus söder om Trondheim före julaftonens gryning.

– Han var på väg för att besöka en kompis. Kompisen går ut när han hör smällen och hittar mannen svårt skadad. Han förklaras död av läkare på plats, sade Birgit Monsås vid Sør-Trøndelagspolisen till Nettavisen.

I Finland och Danmark var jultrafiken mindre dramatisk. Men stora störningar i trafiken rapporterades efter en seriekrock på Lillabältbron mellan Fyn och Jylland. Minst åtta människor skadades när ett antal bilar rände in i varandra i tjock dimma. Polisen spärrade av den östgående trafiken i en och en halv timme för att ambulanser skulle kunna ta sig fram, rapporterar nyhetsbyrån Ritzau.

TT