Oro för nya protester i Thailand

Foto: reuters/afp
De rödklädda hade samlats på en stor öppen plats i centrala Bangkok för att protestera mot den nuvarande premiärminstern och hylla avsatte och korruptionsanklagade förre premiärministern Thaksin Shinawatra.
NYHETER

Nu växer oron för att stora massdemonstrationer än en gång ska lamslå Thailands huvudstad Bangkok.

Den här gången är det anhängare till den avsatte premiärministern Thaksin Shinawatra som ska genomföra en tredagarsaktion för att visa sitt stöd.

Thaksin-anhängarna kallar sig ”Demokratiska alliansen mot diktatur” – eller ”rödskjortorna” på grund av sina röda kläder.

Kräver nyval

Alliansen hotar nu med en tre dagar lång protestaktion, med demonstrationer runt om i Thailand om inte den nye premiärministern Abhisit Vejjajivas upplöser parlamentet och utlyser nyval. De anser att Abhisit kom till makten genom en statskupp – där militären och mäktiga intressen låg bakom beslutet att upplösa den tidigare Thaksin-vänliga regeringen.

50 000 protseterade

Oron för demonstrationerna har fått polisen att stänga grindarna till parlamentsbyggnaden i Bankok. Långa rader av poliser har mobiliserats för att hålla kvar de protesterande på den stora öppna yta i centrala Bangkok där de samlats.

– Vårt krav är att Abhisit upplöser parlamentet för han saknar legitimitet, sade Jatuporn Prompan, en nyckelperson i den Thaksin-vänliga rörelsen.

Enligt polisen samlades över 20 000 demonstranter medan siffran enligt organisatörerna var 50 000. Mer än 3 000 obeväpnade kravallpoliser fanns på plats och delade ut flygblad med uppmaning till fredliga protester.

Åtal väntar demonstranter

Enligt premiärminister Abhisit ska inte något våld utövas mot demonstranterna, men polischefen Amnuay Nimmano har varnat att de som försöker att hindra parlamentet från att sammanträda kommer att åtalas.

Abhisit Vejjajivas blev premiärminister sedan 17 december, något som man hoppades skulle bli slutet på de enorma protesterna av Thaksinmotsåndare som bland annat lamslog Bankoks båda flygplatser under sex dagar. Thaksin Shinawatra avsattes i september 2006 efter anklagelser om korruption.