Inget misslyckande

Familjen Bush har en knapp månad kvar i Vita huset.
NYHETER

– Min mans tid vid makten är inget misslyckande.

Det säger USA:s first lady Laura Bush som den 20 januari lämnar Vita huset med sin make George W Bush.

Efter åtta år med världens mäktigaste ämbete lämnar George W Bush sin post som en av de minst populära presidenterna i USA:s historia.

Många amerikaner förknippar honom med såväl kriget i Irak som med finanskrisen.

Befriade miljoner

Nu går Laura Bush till försvar för sin make. Hon vägrar att se hans åtta år vid makten som något misslyckande.

– Jag vet att det inte är så, så jag känner att jag måste bemöta människor som påstår det,sa fru Bush i en intervju med tv-kanalen Fox News på söndagen.

Fru Bush berömmer sin man som hon anser störtade Saddam Hussein och befriade miljontals människor i Afghanistan och Irak från förtryckarregeringar.

Hon betonade också makens arbete för att ge behandling för sjukdomar som aids och malaria till miljontals människor i Afrika söder om Sahara.

Allvarlig skoattack

Efter skoattacken i Irak har George W Bush valt att hålla en låg profil och i närmast skämtsamma ordalag kommentera händelsen. Hans hustru tycks däremot se mer allvarligt på attacken.

– Presidenten skrattade bort det men inte jag, säger hon.

– Han är mycket snabb. Som ni vet, han är en naturlig idrottsman och duckade för skon. Men å andra sidan är det ett angrepp och jag tycker att det bör behandlas på det sättet. Och jag tror att folk bör tänka av det på det sättet.

Samtidigt ser Laura Bush händelsen som ett tecken på att Irak nu är ett fritt land.

–Lika illa som händelsen är enligt min mening är det ett tecken på att irakierna känner sig mycket friare att uttrycka sig, säger hon.