Svensk man fånge i Irak

NYHETER

En 40-årig man från Norrköping har fängslats i Irak. Amerikanska myndigheter betraktar honom som en så kallad säkerhetsfånge, uppger svenska utrikesdepartementet.

Enligt Norrköpings Tidningar vet mannen inte vad han anklagas för.

UD uppger att man agerar för att han ska få ett juridiskt ombud och en rättegång eller släppas.

Tidningen erfar att mannen finns i USA:s Camp Cropper-fängelse nära Bagdads flygplats, där bland andra Iraks förre president Saddam Hussein hölls fången innan han avrättades.

Enligt uppgifter till 40-åringens familj i Norrköping var det den 8 maj i år, klockan två på natten, som soldater omringade det hus mannen befann sig i. Han bojades, fick ögonbindel och fördes bort.

För Norrköpings Tidningar berättar 40-åringens hustru att tanken var att hennes make skulle starta en byggfirma i Irak, där han är född och har vuxit upp. Han och familjen kom till Sverige 2000 och enligt hans hustru har han inte varit politiskt aktiv.

I augusti i år hade USA cirka 21 000 fångar i främst Camp Cropper och Camp Bucca i Basra, enligt nyhetsbyrån AFP. Många betecknas som säkerhetsfångar, vilket också är benämningen för många av dem som USA håller fångna i Guantánamo på Kuba.

TT