Bli pensionär – vid 72

Kristdemokraterna vill göra det möjligt att gå i pension senare

NYHETER

65 år och pensionär, glöm det.

Nu föreslår kristdemokraterna att den som vill ska få arbeta till 72 års ålder.

– Vi har inte råd att tappa den höga kompetens som de äldre står för, säger äldreminister Maria Larsson till aftonbladet.se.

Fler måste arbeta längre. Annars klarar vi inte framtidens välfärd. Ändå går många i pension redan före 65 års ålder. Nu vill politikerna se en ändring. I oktober föreslog folkpartisterna Birgitta Ohlsson och Barbro Westerholm att pensionsåldern ska avskaffas helt. Människor ska få jobba så länge de vill. Nu kommer kristdemokraterna med sitt förslag: Jobba längre, men sätt gränsen vid 72 i stället för dagens 67.

Många är friska

– Vi vill ge en möjlighet att arbeta till 72. Vid den åldern är många friska och har dessutom en hög kompetens och bra utbildning. Vi har inte råd att förlora den kompetensen, säger Maria Larsson.

För att locka fler kvar i arbetslivet föreslår hon och kristdemokraterna en lång rad morötter. Bland annat ska den som har fyllt 61 år ha rätt att gå ner till deltid.

– I dag är det så att först jobbar man 100 procent. Sedan inträffar en födelsedag och då ska man helt plötsligt gå ner till noll. Vi vill att fler ska kunna trappa ner i arbetslivet.

En annan morot handlar om att erbjuda tjänstledighet åt en person över 55 år som vill prova på ett annat arbete.

– Människor måste kunna känna att arbetslivet är möjligt också i högre åldrar.

Gemensamt alliansförslag

Maria Larsson vänder sig mot den åldersdiskriminering hon tycker sig se i Sverige. I själva verket är många som mest kreativa efter 55 års ålder.

– Det finns undersökningar som visar att vi har vår mest kreativa period mellan 55 och 75. Det är ingen slump att många nobelpristagare har gjort sina stora genombrott i högre åldrar.

Vill du själv jobba kvar efter 65?

– Ja, jag tycker det är otroligt roligt och meningsfullt att ha ett arbete att gå till. Jag vill fortsätta så länge jag kan.

Än så länge handlar det om ett kristdemokratiskt förslag. Men enligt Maria Larsson kommer de fyra regeringspartierna att fram till nästa val prata sig samman om ett förslag för att få fler att arbeta längre.

ARTIKELN HANDLAR OM