"Hundra kronor ger mat i en vecka"

Foto: röda korset
Röda Korsets hjälparbetare Andrei Engstrand-Neacsu, här på en bild från Ethiopien, vittnar om svältkatastrofen som hotar i östra Afrika.
NYHETER

Det råder katastrofläge i flera Östafrikanska länder och världens regeringar måste agera.

Ett bidrag på hundra kronor kan innebär mat åt ett barn under vecka.

Det sa Andrei Engstrand-Neacsu, kommunikationsansvarig för Röda Korset i Nairobi, när han chattade med Aftonbladets läsare.

Andrei Engstrand-Neacsu säger: Hej
Mohhamed säger: Vart nånstans sträcker sig hungersnöden, är de över hela östafrika eller bara Kenya?
Andrei Engstrand-Neacsu säger: Det är över hela Afrikas horn och det inkluderar Somalia, Etiopien, Eritrea, Djibouti och Kenya. Alla länder är seriöst drabbade och vi pratar om 20 miljoner i den här regionen.
Kajsa säger: Hej, jag är en tjej på 18 år som undrar om man kan bidra med någon slags hjälp förutom stöd i form av pengar?
Andrei Engstrand-Neacsu säger: Det kan vara möjligt och då får man kontakta svenska Röda Korset. De kan förklara hur man kan stödja på andra sätt än genom att bidra pengar.
pernilla säger: hur vet vi att vårt bidrag kommer till de behövande. och inte bara en bråkdel av det? Vilka organisationer fungerar bäst i ?
Andrei Engstrand-Neacsu säger: Röda Korset har inte bara ett namn och ett rykte utan har även ett system som innebär att alla pengar som vi får in redovisas på ett transparent sätt. Vi har ett nätverk, av välutbildade medlemmar och volontärer, som tillsammans med de nationella föreningarna i till exempel Etiopien gör att varje individ som får hjälp blir identifierad. Vem som helst kan se vart pengarna går.
Karolina Sandgren säger: Hej Andrei, jag har en fråga angående adoption. Vad har Sverige för avtal med de Afrikanska länderna gällande adoption, självklart ligger inte svaret i att adoptera barnen men det finns ju ändå ett stort antal familjer i Sverige som vill adoptera och uppenbarligen ett behov hos de svältande. Idag kan det ju ta upp till 2år för en svensk familj att adoptera, finns det ingenting man kan göra för att göra det enklare att adoptera barn nöd?
Andrei Engstrand-Neacsu säger: Det finns tydliga regler för det och jag kan tyvärr inte ge något konkret svar på det.
Mohhamed säger: Är de torka som har bidragit till de här? I såfall hur hade ni tänkt att få igång jordbruket för mathjälp hela tiden lär inte funka.
Andrei Engstrand-Neacsu säger: Det beror på torkan. Men det är en blandning av olika andra faktorer, inte minst den stora finansiella krisen i världen som har gjort att markpriserna och priserna på råvaror har stigit vilket gör det ännu svårare för människor att köpa mat. Samtidigt befinner vi oss i en kris och därför behöver vi agera för att rädda liv. Men vår katastrofappell sträcker sig på fem år och där kommer vi att titta på olika metoder för jordbruk och andra typer av långsiktigt stöd. Målet är att göra så att människor undviker att hamna i en sådan kris i framtiden även om det är torka.
Linnea säger: Hur mycket behövs få in från oss som kan hjälpa, för att få upp en slags "balans" igen?
Andrei Engstrand-Neacsu säger: Vår appell som står för lite mer än 700 miljoner kronor, för att hjälpa ungefär 2 miljoner människor, visar att det kostar mindre än 70 kronor per person och år att hjälpa till.
Karin säger: Hur gör man om man vill hjälpa till på plats som volontär?
Andrei Engstrand-Neacsu säger: Om man befinner sig på plats, i tex Nairobi, kan man besöka Röda Korsets kontor. Där kan man presentera sig och berätta vad man vill. Alla kompetenser behövs.
ayla säger: Anser du att tillfällig bistånd löser problemet?
Andrei Engstrand-Neacsu säger: Det är klart att tillfälligt bistånd inte löser problemen men som sagt, nu befinner vi oss i en katastrofsituation, och vi på Röda Korset arbetar alltid långsiktigt och ditt stöd nu kommer att förstärka en nationell förändring och göra det möjligt för de att hjälpa människor även i framtiden.
Mike säger: Vad räcker det till om man ger en hundring?
Andrei Engstrand-Neacsu säger: Det kan betyda mat för ett barn under en vecka.
Moderator säger: Dags för sista frågan!
T.j säger: Vad kan JAG göra? En helt vanlig människa som jobbar som undersköterska. Jag VILL hjälpa!
Andrei Engstrand-Neacsu säger: Det finns olika sätt att hjälpa till. Ett sätt är att bidra med pengar och ett annat är att kontakta Röda Korset. De utbildar och tränar delegater som i nödsituation kan skickas till länder som Kenya och Etiopien. Men kan också prata om det här problemet och sätta press på allmänheten och världens regeringar att agera. Ansvaret ligger framför allt på myndigheterna och inte på humanitära aktörer.
Moderator säger: Tack för alla frågor. Nu stänger chatten.

aftonbladet.se