Läsarna: Vi vill gå vid 60

Tummen ner för kd:s förslag om höjd pensionsålder

NYHETER

Släpp fram de unga och låt de äldre gå i pension.

Aftonbladet.se:s läsare gillar inte kristdemokraternas förslag om höjd pensionsålder.

– Lagstifta bort ungdomsarbetslösheten och pensionera folk vi 62, skriver en 61-årig läsare.

De flesta håller med. På frågan: ”Hur länge kan du tänka dig att jobba” svarar en majoritet, 27 procent, att de helst vill sluta vid 60. 18 procent väljer 65 medan en minoritet, 3,8 procent, kan tänka sig att jobba till 70-årsåldern.

Med andra ord tummen ner för kristdemokraternas förslag att låta de som vill jobba till 72.

”Bort med jätteproppen Orvar”

– Och göra det svårare för oss unga att få jobb? frågar sig en 19-årig läsare retoriskt.

– Bort med ”jätteproppen Orvar” nu! När ska nyutbildade få ett jobb eller är det meningen att högskolor och universitet ska bli någon sorts vuxendagis där vi förvarar kapabel arbetskraft bara för att någon betonghäck ska sitta på sitt jobb när han eller hon är 72 år gammal? skriver signaturen Demonoid, 34 år.

Signaturen ”friherre”, 61, är inne på samma linje.

– På vilken planet lever politikerna? Med galloperande ungdomsarbetslöshet så levererar man förslag som ytterligare skulle slå undan benen på de ungdomar som är på väg in i arbetslivet, och som så väl behöver inkomster som räcker till en dräglig tillvaro!

Positiva kommentarer

Men det finns också positiva kommentarer.

– Jag tycker att det är en bra idé. Man ska självklart inte vara tvungen att jobba, men om man är pigg, frisk och bra på det man gör, varför ska man då tvingas sluta när man har mer att ge? undrar en 21-årig markarydsbo.

Och Thomas, 59, gillar den del av kd-förslaget som vill införa lagstadgad rätt att gå ner till deltid vid 61.

– Jag kan mycket väl tänka mig att från 61 års ålder minska min arbetstid med 10 - 20 procent per år. Men stanna kvar till 72? Nej tack, jag ska ha tur om jag lever så länge.