Hon har mist fem döttrar

Nu fruktar Gazaborna Israels markoffensiv

1 av 4 | Foto: Abid Katib
NYHETER

GAZA/MALMÖ. Den palestinska kvinnan skriker ut sin sorg och vrede.

Fem av hennes döttrar dog när israeliska stridsplan bombade hennes hus.

– Vi har inget med Hamas att göra. Vi är harmlösa, fattiga människor.

Kvinnan heter Zamira Baalosha och Aftonbladets utsände i Gazaremsan träffar henne några timmar efter den dödliga attacken.

Hennes fem döttrar dog när en betongvägg kollapsade över dem. Den yngsta var 4 år och den äldsta 18.

– Min yngsta dotter hette Jawaher, berättar Zamira Baalosha.

Familjens hus var inte de israeliska stridskrafternas egentliga mål. Det var moskén med sin gröna Hamasflagga bredvid som bombades.

59 civila dödsoffer

Men i det tätbefolkade Gazaremsan, där 1,5 miljoner människor lever på en yta stor som en fjärdedel av Öland, kan civila offer inte undvikas.

I går hade enligt palestinska sjukhuskällor 345 människor dödats i de senaste dagarnas israeliska flygattacker. 59 civila dödsoffer har krävts och 29 av dem var barn. I natt utfördes dessutom nya bombningar, som uppges ha krävt minst tio liv.

Samtidigt har över 1 400 människor skadats och situationen på sjukhusen där det varken finns tillräcklig medicinsk utrustning eller plats är desperat.

”Damm överallt”

Familjen Baalosha blev ytterligare några siffror i den dystra statistiken.

– Jag vaknade av att stora betongblock föll över oss och det var damm överallt. När jag tittade åt höger och när jag tittade åt vänster såg jag mina döda systrar, berättar dottern Emin.

Familjens situation är nu desperat liksom för alla andra Gazabor. Tidigare saknade de vatten, elektricitet och säkerhet. Nu saknar de även tak över huvudet.

– Vi var elva som bodde i huset. Min man har psykiska problem och är arbetslös. Mitt yngsta barn är knappt två veckor gammalt. Hur ska det gå för oss nu?, säger Zamira Baalosha.

Raketer mot Israel

Aftonbladets medarbetare i Gaza, Yahya Hassona, berättar att civilbefolkningen nu med oro väntar på den israeliska markoffensiven.

De flesta tror att den oundvikligen är på väg.

Samtidigt fortsätter de palestinska raketattackerna mot de israeliska gränsstäderna. Vid 22-tiden i går kväll dånade en Gradraket förbi Yahya Hassonas kontor.

– Det var mycket märkligt. Den avfyrades bara 700 meter från där jag sitter –mitt i Gaza City.

Har bättre räckvidd

Gradraketen är en förbättrad version av Kassamraketen. Den har bättre räckvidd, vilket gör att den kan avfyras längre från den israeliska gränsen.

Om Hamas gömmer sina raketavskjutningsramper i tätbefolkade områden är risken stor för ännu fler civila dödsoffer.

– Det är farligt att vara utomhus när mörkret har lagt sig. Israeliska obemannade spionplan hörs hela tiden i luften och gatorna ligger tomma och öde, säger Yahya Hassona.

Yahya Hassona, Per-Ola Ohlsson