Israel öppet för humanitär vapenvila

NYHETER

Inför tisdagskvällens utrikesministermöte inom EU har Frankrike skickat ett förslag om en kortvarig ”humanitär vapenvila” i Gazakriget. Israel reagerar försiktigt positivt.

– Det skulle kunna bli så att vi säger, ”OK, för humanitära behov”, och vi skulle tillåta det. Men det beror självklart på den andra sidan, sade den israeliske socialministern Isaac Herzog till militärradion.

– För tillfället är deras ledares retorik bombastisk och, som vanligt, självrättfärdig och nedlåtande.

När Herzogs kommentarer sändes strax innan EU-mötet skulle börja på kvällen var det oklart om Hamas nåtts av vapenvileförslaget. Den palestinska rörelsens utspel i samma veva var fortsatt stridslystna.

– Vi säger till fiendens ledare: Om ni fortsätter med era anfall kommer vi att skicka våra raketer längre än de städer vi träffat hittills, sade en maskerad talesman för Hamas väpnade gren, Izz al-Din al-Qassam-brigaderna, i palestinsk tv, rapporterar AFP.

På väg till EU-mötet skrev Sveriges utrikesminister Carl Bildt på sin blogg att ”vi skall diskutera de initiativ som måste tas från europeisk sida för att få ett så snabbt slut som möjligt på konflikten”, men det är oklart om han i det inkluderar det franska förslaget.

ARTIKELN HANDLAR OM