Nasa släpper rapport om Columbia-död

NYHETER

Säkerhetsutrustningen fungerade inte ordentligt i rymdfärjan Columbia. Det visar en Nasa-rapport om olyckan där flera astronauter dog.

Det var den 1 februari 2003 som Nasa, en knapp timme före landning i Florida , förlorade kontakten med rymdfärjan. Strax därefter hördes en kraftig smäll. Sju astronauter dog.

Kraftigt upphettad gas trängde in genom ett hål i vänstra vingen och minst en av astronaterna ska ha varit vid liv efter att det första larmet utlösts, uppger Associated Press.

Flera videoband kunde räddas och i en 400-sidig rapport har Nasa studerat tragedin närmare. Förhoppningen är att man nu ska kunna utveckla en bättre reservskyttel att använda vid olyckor.

Nasa rekommenderar 30 förslag på förbättringar jämfört med hur Columbia konstruerades. Det handlar bland annat om dräkter, hjälmar och säkerhetsvälten, enligt Associated Press.

Tre i besättningen hade inte handskar på sig, en av dem satt inte i sätet, en bar inte hjälm. Om alla säkerhetsrutiner hade följts, skulle astronauterna kunna ha levt längre och därmed haft mer tid på sig att vidta åtgärder. De skulle dock aldrig kunnat ha överlevt, slår rapporten fast.

ARTIKELN HANDLAR OM