Hamasledare dödad i israeliskt flyganfall

NYHETER

Hamasledaren Nizar Rayyan har dödats i ett israeliskt flyganfall, meddelade Hamasrörelsen på torsdagen.

Rayyan var en av Hamas högsta ledare i Gaza. I februari 2007 sade han till Reuters att ”Vi kommer aldrig att erkänna Israel. Det finns ingenting som heter Israel”.

Nizar Rayyan.

Nizar Rayyan dödades i flyganfallet tillsammans med fyra andra personer, däribland familjemedlemmar, sade Hamas enligt Reuters.

Rayyan beskrivs som hög politisk ledare inom Hamasrörelsen, och attacken var därmed det första i sitt slag under Israels snart veckolånga offensiv i Gazaremsan. Sedan operationen började i lördags har Israel riktat in sig på Hamas militära befälhavare men inte rörelsens politiska ledare.

Rayyan argumenterade öppet för fortsatta självmordsbombningar riktade mot den judiska staten.

Fortsatta oroligheter

En raket av typen Grad träffade på torsdagen ett bostadshus med åtta våningar i den israeliska hamnstaden Ashdod, cirka fyra mil norr om Gazaremsan. Enligt israeliska medier uppstod en brand i översta våningen i fastigheten, men inga uppgifter finns om att några människor ska ha skadats fysiskt, rapporterar TT:s utsände.

Raketen var den nionde mot södra Israel på torsdagen. Sex Qassamraketer ska ha träffat Eshkol-området, och två Gradraketer slog ner i staden Be'er Sheva. Inte heller i dessa attacker ska någon ha skadats fysiskt.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM