Pirater angrep norskt fartyg

Foto: Eidesvik Offshore
NYHETER

Det norska fartyget Viking Forcados utsattes på tisdagsmorgonen för ett piratangrepp utanför Nigerias kust.

Ingen människa skadades under attacken.

Norrmännen i besättningen förskansade sig på fartygets brygga under angreppet. Det fanns också andra nationaliteter i besättningen, bland annat från Nigeria. Länge var det ovisst om piraterna var kvar ombord och hur det gått för den icke-norska delen av besättningen, rapporterar den norska nyhetsbyrån NTB.

Ingen skadad

Larmet om skottlossningen kom tidigt på tisdagsmorgonen. Efter nästan två timmar kunde fartygets rederi, Eidesvik, berätta för räddningscentralen i Sydnorge att ingen hade skadats under angreppet.

– Alla piraterna har lämnat skeppet. Det sköts under angreppet. Alla de 52 i besättningen är i säkerhet och ingen är skadad, säger räddningsledaren Björn Jarle Åmlid.

Materiella skador

På morgonen var fartyget på väg ut mot säkert farvatten.

– Det har fått några materiella skador, säger Åmlid.

Skeppet ägs av Eidesvik Rederi från Bömlo och direktören Jan Fredrik Meling hade fortlöpande kontakt med skeppets kapten.

– De upplevde det så klart som dramatiskt. Men det är erfarna sjömän ombord på skeppet och som tur var gick allt bra den här gången, säger Jan Fredrik Meling till VG Nett.

Misslyckade pirater

Han berättar att det var två eller tre mindre fartyg som kom upp vid sidan av det norska fartyget och att piraterna därefter försökta ta sig in.

– Men båten är i det närmaste hermetiskt tillsluten och de klarade inte av det. De kom bara upp på däck och gav upp. Manskapet vi pratade med upplevde piraterna som lite amatörmässiga, säger Meling.

Fartyget byggdes 2002 och har använts i Afrika sedan 2006.

TT-NTB, Susanna Vidlund