"Jobben är den stora frågan"

Aftonbladets läsarpanel efterfrågar klara besked till de arbetslösa i dagens partiledardebatt

1 av 4 | Foto: Privat
Eva Lindblad, 50, arbetslös och aftonbladet.se:s politiska läsarkommentator.
NYHETER

Ge oss besked om jobben.

Det kräver Aftonbladets läsarpanel inför dagens debatt mellan partiledarna.

– Jag har varit arbetslös i ett år och nu när fler blir arbetslösa blir det ännu svårare, säger Hussein Sayed Hassan.

Sverige hann inte ens fram till Tjugondedag Knut innan varselvågen från i höstas vällde vidare. I måndags: 1 200 ska bort från Telia Sonera, i går: Volvo lastvagnar varslar över 1 000 av sina anställda.

Att årets första partiledardebatt i riksdagen först och främst kommer att handla om jobben är ingen dålig gissning. Det är också vad Aftonbladets egen läsarpanel hoppas på när de bänkar sig klockan nio i dag. Tydligare besked efterfrågas.

Behövs nya idéer

– Jag vill veta om politikerna har några fler lösningar att komma med när det gäller finanskrisen och arbetsmarknaden. Det behövs nya idéer nu när varslen är så många, säger Eva Lindblad, 50 och en av fyra medlemmar i läsarpanelen.

– Jag skulle vilja höra mer konkreta förslag kring jobbskapande. Framförallt vill jag höra mer konkret från de rödgröna, säger Peter Hedberg, 18.

Hussein Sayed Hassan, 48, håller med.

– Jag vill att debatten ska handla om hur man ska klara krisen. Det är en väldigt viktig fråga för Sverige. Jag vet inte vad regeringen har för planer. De pratar en hel del men det händer inte så mycket. Jag vill gärna veta vad de tänker göra för de som är arbetslösa. Jag har själv varit arbetslös i ett år. Jag har sökt upp mot 80 jobb men alltid fått nej. Nu när fler blir arbetslösa blir det ännu svårare, säger Hussein.

Situationen för småföretagare

Även den fjärde panelmedlemmen, Berit Södergren, 48, tycker att jobben är en viktig fråga. Men som egen företagare vill hon också veta vad politikerna tänker göra för henne och alla andra småföretagare nu när lågkonjunkturen är här.

– Som egen företagare känner man att många kunder har lagt locket på till följd av finanskrisen. Det har blivit svårare att få kortfristiga lån från bankerna. Jag har själv märkt av att mina uppdragsgivare är försiktigare nu och väntar med att köpa in konsulttjänster.

Peter och Hussein är överens om att regeringsalliansen har ett bättre utgångsläge än De rödgröna inför dagens debatt.

Fördel regeringen

– De röda skulle kunna utnyttja situationen, men efter deras interna bråk tror jag att alliansen har en bättre chans, säger Hussein.

– Jag tror att regeringsalliansen har en fördel. De har fått så mycket lovord för hur de har skött sig under krisen, säger Peter.

Eva Lindblad har svårt att utse en vinnare på förhand. Hon vet för lite om vad De rödgröna vill. Berit Södergren däremot tror att oppositionen har goda chanser i riksdagen.

– Eftersom de är i opposition har de alla möjligheter att ställa alla viktiga frågor som berör människors vardag.

Efter debatten ger läsarpanelen sin syn på hur partiledarna och de båda blocken klarade sig.

ARTIKELN HANDLAR OM