Läsarpanelen: De rödgröna vann

Men fortfarande inga besked om jobben

NYHETER

Inget block gav riktigt bra svar om jobben – men de rödgröna kändes som ett tryggare alternativ för de som blivit av med jobben i krisen. Det tyckte Aftonbladets läsarpanel.

Jobben, kriget i Gaza och klimatfrågan var i fokus när partiledarna möttes. Aftonbladets läsarpanel vill fortfarande ha svar på flera frågor.

Var det en bra debatt?

Berit: Den var väldigt bra, de tog upp arbetsmarknadspolitiken som vi frågat efter så länge.

Hussein: Håller med, det var bra att de tog tag i Israel-Palestina frågan ordentligt.

Peter: Jag tyckte debatten var ganska träig, det var sällan det tände aldrig till ordentligt.

Ni ville höra mer konkret vad politikerna tänker göra för jobben. Fick ni några svar?

Peter: Nej! de pratade om att de skulle göra arbetsmarknadspolitiska åtgärder och göra allmänna investeringar. Men jag skulle vilja veta vilka sektorer man ska satsa på.

Eva: Jag håller med, bransch efter bransch skär ner. Man undrar var de nya jobben ska finnas någonstans. Regeringen borde prata mindre om jobben de skaffade före krisen och fokusera på hur de ska fixa jobb nu.

Berit: Jag fick svar – tyvärr. Det verkar inte som regeringen tänker göra något för att hjälpa småföretagere, till exempel genom att få banklån, det är mycket svårare nu i lågkonjunkturen. Oppositionens alternativ kändes tryggare. Mer pengar till jobb inom kommuner och landsting och mer pengar till omskolning.

Vilken av partiledarna var bäst?

Hussein: Lars Ohly! Han var och tydlig i Israel-Palestinafrågan och visade mod som Olof Palme gjorde i Vietnamkonflikten. Fredrik Reinfeldt var blekare i den frågan.

Peter: Jämnt lopp mellan Mona Sahlin och Fredrik Reinfeldt. Mona var säker och lyckades undvika fällan om att ha ett otydligt regeringsalternativ. Fredrik Reinfeldt var ovanligt förtroendeingivande och skarp. Han hade vuxit i kostymen som statsman och var tydlig med utrikesfrågorna, att samarbeta med USA för att lösa klimatfrågan.

Eva och Berit: Mona Sahlin. Hon var säkrare än tidigare och övetygade om det solidariska alternativet. Hon lyckades på ett trovärdigt sätt redogöra för dagsläget i de svenska hemmen.

Vilket av blocken gjorde bäst ifrån sig?

Hussein, Berit och Eva: Det rödgröna. De var säkrare och kändes trovärdigare i krisfrågan.

Peter: Den här gången får jag hålla med om att de rödgröna hem det. Även om jag inte tycker samma som Lars Ohly i Israel-palestinafrågan var det imponerande hur han höll liv i frågan under hela debatten.

Eva: Det var onödligt av alliansen och säga att de rödgröna dragit in kommunisterna i sitt samarbete. Kommunistspöket känns lite utagerat nu.

Peter: Mona Sahlin gav Göran Hägglund bra svar på tal när han liknade de rödgröna med ett vingligt Let´s dance-par som inte vet vart de ska. "Jag och Lars Ohly har faktiskt dansat och vi håller takten bra ihop".

Var det något som överraskade?

Peter och Eva: Nej , tyvärr inte. Vi önskar lite intressantare debatt nästa gång.

Berit: Ja, att regeringen kändes så tagna på sängen av den ekonomiska krisen. Det var lite "hoppsan, hur kunde det bli så här". Fredrik Reinfeldt pratade mycket om hur vi påverkades av andra länder och var väl återhållsam med vad vi kan göra i Sverige.

Var det något ni saknade?

Peter: Ja, Maria Wetterstrand! Peter Eriksson kändes mer osäker och tvekande i debatten.

Eva: Många viktiga frågor som hur EU -valet och ordförandeskapet i Eu kommer påverka politiken. Likaså att det här ska bli ett år av innovation och kreativitet i EU. Det nämndes inte alls i debatten.

Berit: Hur man ska satsa på ungdomar. Till exempel genom alternativ till högre utbildningar som lärlingsprogram.

ARTIKELN HANDLAR OM