Nya krav på lag mot transfett

Miljöpartiet kräver att Sverige gör som Danmark

NYHETER

En färsk tung studie från USA pekar på ett samband mellan transfett och prostatacancer.

Nyheten fick miljöpartiet att på söndagen upprepa sitt krav på lagstiftning mot transfett i Sverige.

Forskare vid Harvard school of public health rapporterar sina slutsatser av studien i tidskriften Cancer epidemiology biomarkers & prevention. En av dem, den berömde professorn Walter Willet, anser enligt Svenska Dagbladet att resultaten understryker behovet av att eliminera transfett ur maten.

För svenska livsmedelsföretag är det frivilligt att ta bort transfett ur livsmedel som exempelvis bakverk, färdigmat, pulversåser och glass. Något krav på märkning finns inte heller i Sverige.

Danmark införde däremot 2004 en lag om att transfett får utgöra högst två procent av fettmängden i ett livsmedel och att livsmedel med transfett ska märkas.

Dansk lag

– Att transfett ökar risken för hjärtinfarkt och stroke är känt. Nu visar den här studien att transfett även ökar risken för prostatacancer. Det är dags för Sverige att följa det danska exemplet, säger GunvorG Ericson, riksdagsledamot och folkhälsopolitisk talesperson för miljöpartiet, till TT.

– Danmark är det enda landet i EU med en sådan lagstiftning, men EU-kommissionen har slagit fast att lagen inte är ett otillåtet handelshinder, påpekar Ericson, som utan framgång har motionerat i riksdagen om en lag mot transfett.

Enligt Gunvor G Ericson har de ansvariga statsråden – folkhälsominister Maria Larsson och jordbruksminister Eskil Erlandsson – bollat frågan mellan sig och hänvisat till Livsmedelsverket, som kommit överens med företagen att användningen av transfett ska minskas på frivillig väg.

– Visst har det minskat, men fortfarande kan konsumenten inte veta om man får i sig transfett eller inte, säger hon

Dubbel risk

Transfett är en sorts omättade fettsyror med en speciell form. Fettet, som ”härdas” för att likna mättat fett, höjer det kolesterol som ökar risken för hjärt-och kärlsjukdomar.

I den nya studien följde forskarna 14916 män under 13 år. Efter att ha analyserat blodprover, kostvanor och livsstil framkom att bland en femtedel av männen – de med högst koncentration av transfettsyror i blodet – mer än fördubblades risken för lindrig prostatacancer, den vanligaste cancerformen för svenska män.

– Det är en väl genomförd studie som bygger på solida data och är gjord på ett välrenommerat ställe, säger Sten Nilsson, professor på Onkologiska kliniken vid Radiumhemmet och expert på prostatacancer, till Svenska Dagbladet.

– Resultatet är en ny intressant pusselbit som jag tycker att det är väl värt att gå vidare med.

Något säkert samband mellan transfett och den mindre vanliga, aggressiva formen av prostatacancer kunde forskarna inte belägga.

Lars Pedersen/TT

ARTIKELN HANDLAR OM