Kondomer ska nå sexköpare

Kritiserat projekt i Malmö

NYHETER

Trots förbud mot sexköp delar Malmö kommun ut kondomer till sexköpare.

Men det viktiga är kontakten, att få personer som köper sex att fundera på vad de gör.

– Vi går inte omkring och delar ut kondomer till höger och vänster. Kondomen kan vara en öppnare, ett sätt att få i gång ett samtal, säger Linda Byqvist, socialrådgivare inom prostitutionsenhetens projekt KAST, som står för Köp av sexuella tjänster.

Inom ramen för projektet har Linda Byqvist varit ute på Malmös prostitutionsstråk, kontaktat troliga sexköpare, inlett samtal och överlämnat ett informationspaket som även innehåller en kondom.

Viktiga samtal

Tanken är att genom samtal och information om bland annat smittorisken få dem som köper sex att fundera över och kanske omvärdera sitt handlingssätt.

– Jag är noga med att inte tränga mig på, men hittills har ingen sagt nej, säger Linda Byqvist som säger att hon haft "sju mycket viktiga samtal" med män hon kontaktat på gatan.

Kritik från S

Verksamheten har pågått under december 2008 och utvärderas nu inför en eventuell fortsättning. Men i Skånska Dagbladet är socialdemokratiska kommunalrådet Katrin Stjernfeldt Jammeh kritisk.

– Vad ger det för slags signaler om man delar ut kondomer till män som begår en kriminell handling, säger hon till tidningen.

Stjernfeldt Jammeh har nu kallat chefen för den sociala resursförvaltningen till ett möte i frågan.

Peter Palmkvist/TT

ARTIKELN HANDLAR OM