Vänsterhänt?

Grattis! Då är du som gjord för framgång

NYHETER

Vänsterhänta har tumme med framgång.

Titta bara på Bart Simpson eller Greta Garbo.

Och det senaste beviset: Barack Obama.

Det var ödesbestämt att en vänsterhänt skulle bli USA:s nästa president. Även John McCain hade suttit i Ovala rummet och signerat dokument – med vänster hand.

Också Bill Clinton är vänsterhänt. George Bush den äldre likaså.

Lett till debatt

Något som har lett till en debatt om huruvida vänsterhänta är mer framgångsrika än högerhänta. Brittiske författaren och professorn Chris McManus har nyligen släppt boken ”Right hand, left hand” och ses som en förkämpe för vänsterhänta och deras rättigheter.

Nonchalerad minoritet

–?Vänsterhänta är den sista nonchalerade minoriteten. Det är till exempel skandal att farliga maskiner i fabriker enbart görs för högerhänta, säger han till The Times.

Chris McManus menar att det bland artister anses vara extra fint att vara vänster.

–?Ibland skapas det till och med rykten. Det påstås att Bob Dylan är, och att Picasso var, vänsterhänta, men det är inte sant.

FAKTA

Bra på att visa känslor

Greta Garbo

Vänsterhänta ska enligt en undersökning vara bra på att visa känslor, något som kan ha varit till god hjälp när den svenska stjärnan slog igenom på vita duken.

Julius Caesar

Trots att den romerske kejsaren var vänsterhänt var det han som introducerade det högerhänta handslaget. Vissa menar att detta var ett sätt för kejsaren att få en fördel, då hans svärdhand alltid var fri.

Neil Armstrong

One small step for man – men var det egentligen höger eller vänster fot han satte ned först på månen?* Neil Armstrong och Apollo 11-kollegan Buzz Aldrin, är båda vänsterhänta.

Jeanne d’Arc

Handstilsexperter har kommit fram till att 1400-talshelgonet var vänsterhänt, vilket då ansågs vara ett tecken på ”onda förmågor

Bart Simpson

Vänsterhänte Simpsons-skaparen Matt Groening har låtit seriens Bart, Mr Burns, Ned Flanders, Seymour Skinner och Moe Szyslak vara vänsterhänta.

*?Det var såklart Neils vänstra fot som först nuddade månen. Källa: BBC

Den vänsterhänta historien

På 1700- och 1800- talen försökte man ”slå bort” det onda i kroppen som gjorde att människor var vänsterhänta.

Under samma tidsperiod blev ofta vänsterhänta ratade i samhället, vilket ledde till att de gifte och reproducerade sig mindre än högerhänta.

När fördomarna började försvinna under 1900-talet ökade antalet vänsterhänta lavinartat.

Kvinnor som föder barn sent i livet har statistisk sett större chans att få vänsterhänta barn.

Källa: Right-Hand, Left-Hand av Chris McManus