Nu fryser flera toppchefer lönen

NYHETER

Finanskrisen har nått styrelserummen.

Nu fryser flera toppchefer i ”tiomiljonersklubben” sina egna löner.

– Det är viktigt att alla bidrar, säger Hans Stråberg, 51, vd på Electrolux.

Foto: Foto: JOHAN FRÄMST
färskast i ”tiomiljonersklubben” Electrolux varslade 125 personer i Mariestad i januari. I går meddelade vd Hans Stråberg att varken han eller någon annan i ledningen får någon löneökning i år.

Bara i januari varslades 17 049 svenskar. Eller, om man så vill, 550 personer per dag.

Men nu har arbetsmarknadskrisen även hunnit in bakom de annars så låsta direktörsdörrarna. Flera av toppcheferna på svenska företag väljer att gå i täten och frysa sina löner – för att visa solidaritet med sina anställda.

– Det var viktigt för oss att visa att vi tar situationen på allvar, säger Henry Sténson, 53, informationsdirektör på Ericsson.

”Ledare förväntas leda”

Telekommunikationsjätten varslade närmare 1 000 svenskar i januari. Och nu har man även fryst lönerna för 200 toppchefer.

– Ledare förväntas att leda. Genom det här säger vi ”följ mig”, inte ”gå däråt”, säger Henry Sténson.

Ett annat företag som har fattat samma beslut är Electrolux, som i januari varslade 125 personer

i Mariestad och 77 personer i Motala. I går meddelade vd:n Hans Stråberg att varken han eller någon annan i företagsledningen får någon löneökning under 2009.

”Det här är rätt för oss”

– Det är väl inte så att alla gör vågen precis, men det finns en förståelse bland de anställda. Det här är rätt för oss. Vi har en situation nu som vi inte har upplevt tidigare under vår livstid, säger han.

FAKTA

Företagen som nobbar höjning

Electrolux

Företagets vd Hans Stråberg och resten av företagsledningen får inga löneökningar i år. Även ledningens rörliga ersättningar blir lägre på grund av förra årets svaga resultatutveckling.

Dessutom ska ingen utdelning lämnas till ägarna, jämfört med 4,25 kronor per aktie förra året.

Nordea

Nordeas vd Christian Clausen och de fyra landscheferna Frans Lindelöw (Sverige), Carl-Johan Granvik (Finland), Peter Schütze (Danmark) och Gunn Waested (Norge) har alla meddelat att de avstår från rörlig ersättning fram till första maj i år, samt att de vill frysa sina löner.

Ericsson

Ericssons 200 högsta chefer – inklusive företagets vd, Carl-Henric Svanberg – har fått lönerna frysta under 2009. Det är bara den fasta ersättningen som berörs. Den rörliga delen påverkas ej.

SKF

Företagets fryser lönerna för ett femtontal toppchefer. Dessutom sänker bolaget utdelningen till aktieägarna från 5 kronor per aktie till 3,50.

Volvokoncernen

275 högre befattningshavare kommer inte att få någon löneökning under 2009. Den rörliga delen påverkas inte.

… och de som inte meddelat att de fryser lönen:

Assa Abloy

H&M

Ica

IF Skadeförsäkring

Ratos

Sandvik

SEB

Securitas

Källor: TT, Di24, E24, GP, Svenskt Näringsliv