Snopet, Sahlin!

Nu blossar striden om kärnkraften upp igen

NYHETER

Maud Olofsson är inte den stora förloraren på uppgörelsen om kärnkraften.

Det är Mona Sahlin.

FÖRLORAREN Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin har en tung uppgift framför sig

Centerpartiet har symboliserat motståndet mot kärnkraften. När dåvarande Centerledaren Thorbjörn Fälldin på 1970-talet förgäves slogs mot fler aggregat fick partiet 25 procent av rösterna.

En av hans efterträdare, Lennart Daléus, ledde Linje 3-kampanjen i folkomröstningen om kärnkraften 1980. Kärnkraft, nej tack blev för många synonymt med Centern.

Att peka ut Maud Olofsson som en svikare är med andra ord väldigt lätt. När hon, med partistyrelsens och riksdagsledamöternas godkännande, gick med på att låta kärnkraften leva vidare övergavs ett nära 40-årigt, högljutt och stundtals emotionellt motstånd.

Men Olofsson är inte den som förlorar mest på uppgörelsen. Hennes partikamrater är nöjda med att hon lyckats få beslut på att den nya kärnkraften ska byggas utan statliga subventioner. Och att hälften av energin ska komma från förnybara källor

redan 2020.

Nej, den stora förloraren riskerar att i stället bli Socialdemokraternas Mona Sahlin. Hennes parti är djupt splittrad i frågan och nu blossar striden upp igen.

Stefan Löfvén är ordförande i IF Metall och sitter i Socialdemokraternas allra högsta ledning. Han applåderar regeringens uppgörelse.

Det gör också andra företrädare för fack med medlemmar i elslukande branscher. Liksom det nätverk av lokalpolitiker (S) som representerar kommuner med elintensiv industri.

Andra sossar har en helt annan uppfattning. En av dem är Thomas Eneroth, partiets energipolitiske talesman, som anser att uppgörelsen saboterar förutsättningarna för mer grön energi.

Mellan dessa ytterligheter ska Mona Sahlin navigera när hon går till överläggningarna med alla partier om framtidens energi. Hon ska dessutom hålla sams med kamraterna i Miljöpartiet och Vänsterpartiet.

Det kommer inte att lyckas. Många kommer bli väldigt sura på Mona Sahlin. Antingen för att hon inte förstår näringslivets villkor. Eller, mindre sannolikt, för att hon ger grönt ljus för mer kärnkraft.

Eljätten Fortum, delägare i de svenska aggregaten, ansökte i går om att få bygga en ny reaktor i

Lovisa i Finland.

Kärnkraften blev ingen parentes. I klimatkrisens spår tar den revansch.

FAKTA

5 smarta saker att säga vid middags- bordet i kväll

”Money talks – även i Finland”

Nokia har beställt en lag av finska riksdagen. För att förhindra att affärshemligheter läcker vill företaget övervaka de anställdas mejltrafik. Utan lagen hotar Nokia lämna Finland. 16 000 jobb och 1,3 miljarder euro i skatt riskerar att försvinna ur landet.

”Ännu en svart toppkille– nu går det undan”

Förre viceguvernören i Virginia, Michael Steele, är ny ordförande för de amerikanska republikanerna. Han är svart och inte lika höger som partikamraten Bush. Men det blir allt svårare att vinna val enbart med vita röster. Bevittnar vi ett historiskt skifte?

”Klubben för lönesänkare växer för varje dag”

Det har blivit en sport bland ledarna för storföretagen att avstå från höjd lön eller till och sänka sin lön. Nya i klubben ”Höjd lön – nej tack” blev i går SEB:s Annika Falkengren och Stora Ensos vd Jouko Karvinen. Minst fem andra vd:ar är redan med.

”Det finns i alla fall en bransch som växer...”

Enligt Almega, en arbetsgivarorganisation i Svenskt näringsliv, har omsättningen i företag som säljer hemservice nära fyrdubblats på tre år. Förra året köpte vi lagliga hemtjänster för 1,5 miljarder. Men den svarta sektorn är fortfarande mycket större.

”Krishantering – en nysvensk exportsuccé”

Jan Kvarnström, som ledde ett av de bolag som hanterade de dåliga bankkrediterna under 1990-talskrisen, startar ett företag som ska hjälpa krisdrabbade europeiska banker att få ordning på affärerna. Vågar man gissa att efterfrågan är stor?

Veckans citat 1

Man ska inte få hudallergier av sin soffa.

Konsumentminister Nyamko

Sabuni (FP) är glad över att

giftet dimetylfumarat som orsakar allergier totalförbjuds.

Veckans citat 2

Den typ av bonusar som vi sett är döda och återkommer inte i svensk ekonomi.

Finansminister Anders Borg (M) är tvärsäker. Men även han har haft fel förr.