Dagens namn: Severin, Sören
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter

Lugnet i Rosengård

”Apajävel.”

”Blattejävel.”

”Jag ska göra han steril när jag får tag på han.”

Makten krälar i stoftet och fördömer rasistpolisens blatteutbrott. Justitieminister Beatrice Ask ber Rosengård om ursäkt. Polischefer på alla nivåer ber också om ursäkt.

Men här i Rosengård är det stilla och lugnt.

Och ingen av de sju svartklädda killarna som står och häckar utanför Babylons Livs verkar bry sig. De rycker bara på axlarna när de får höra om ”apajävlarna” och hot om kastrering.

”Det är ju så det är”, säger en av killarna. ”Och det är väl lika bra att ni också får höra vad polisen säger. Vi vet det ju redan.”

Och så berättar killarna utanför Babylons Livs om övergreppen, om polisens övergrepp. Hur de blir trakasserade för minsta ”skitgrej”. Hur de tvingas ner i leran med armarna på ryggen och hur poliserna med skyddsvästar och hjälmar ”batongar” ner vem som helst.

Ja, de har anmält övergreppen. De har gjort ”skitmånga” polisanmälningar, men vad hjälper det?

Inget har ju hänt.

     

Men det här är bara en sida av historien.

Det finns en annan.

För bara någon vecka sedan skrev polismyndigheten i Skåne till regeringen och beskrev läget i Rosengård.

Och då skrev man att 2008 var ett dåligt år. Det var sämre med allt. Både med den allmänna ordningen och polisens säkerhet.

Polisbilar, polisstationen och polisens privata bilar hade blivit ”utsatta” för olika skador. Poliser hade blivit ”trakasserade” av ungdomar när de var på väg hemåt på kvällar och nätter. Och vid utryckningar har polis och räddningstjänst mötts av stenar, hot och sabotage.

Parkarbetare, busschaufförer, hantverkare och vägarbetare hade också råkat illa ut.

     

”Ja, det här är en krigszon”, förklarar en kille i en uppfälld huva. ”Men vi är trötta på det här nu. Polisen vill bara skita ner oss med sina utryckningar. De vill att Rosengård ska skämma ut sig.”

”Men de kan göra vad de vill”, fortsätter han ur sin skinnprydda huva. ”De kan aldrig knäcka oss.”

SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet