Pedofil antogs till datakursen

’Alexandramannen’ lurade småflickor på internet till sex

NYHETER

Med hjälp av falsk identitet sökte han upp flickor på nätet och förgrep sig på dem.

Samma år kom ”Alexandramannen” in på en universitetskurs – i datasäkerhet.

– Vi kan inte ha någon synpunkt på vilka som antas, säger rektorn.

VÅLDTOG FLICKOR Alexandramannen lurade flickor på nätet. Han förgrep sig på dem och våldtog dem. Ett år senare antogs han till en datakurs.

Under täcknamnet ”Alexandra” kontaktade han flickor på internet och utlovade lukrativa modellkontrakt.

När de träffades utsattes offren för sexuellt utnyttjande och regelrätta våldtäkter.

Tio års fängelse

I april 2007 dömde hovrätten Atheer Al-Suhairy, 33, till tio års fängelse för sexuella övergrepp på 58 unga kvinnor i åldern 12 till 18 år.

Mindre än ett år senare antogs den våldtäktsdömde mannen för distansstudier i informationssäkerhet och datateknik vid Mittuniversitetet i Sundsvall.

En kurs som bland annat avhandlade kryptering, verktyg för att skydda sin identitet på internet, avlyssning och förvanskning av data.

Anders Söderholm, rektor för Mittuniversitetet, menar att skolan aldrig hade någon möjlighet att neka den grova förbrytaren tillträde.

Började aldrig

– Den saken är upp till Kriminalvården att avgöra. Vi har ingen befogenhet att utöva urval med hjälp av belastningsregistret.

Atheer Al-Suhairy fick dock aldrig påbörja kursen. Enligt Aftonbladets uppgifter gjorde Norrtäljeanstaltens hårda restriktioner kring internetbruk datastudierna omöjliga.

Inte ovanligt

Enligt Roberto Giesler, rektor för Kriminalvårdens klientutbildning, är det inte ovanligt att intagna på egen hand skickar ansökningar till skolor.

– Men kurserna blir ofta omöjliga då de är anpassade efter studerande som inte är frihetsberövade.