52-åring gripen

Man anhölls för skyddande av brottsling Polisen: Fler ska hämtas till förhör i dag

1 av 4 | Foto: Stefan Jerrevång
Föräldrarna Jimmys föräldrar har lappen om sin försvunne son på kylskåpsdörren. ”Det var ju hans vänner som gjorde den. Vi har fått så otroligt mycket omtanke från Jimmys kompisar. Jag vill inte ta bort lappen”, säger hans mamma, Birgitta Bäckman.
NYHETER

LUDVIKA. Polisen tror att försvunne Jimmy Bäckman, 22, är mördad.

Nu har polisen anhållit en 52-årig man från trakten.

– Han är lika gammal som jag. Tänk om det är någon jag känner, säger pappa Göran Blix.

Den anhållne mannen och tre andra män, i åldrarna 49, 32 och 26, hämtades i går i sina bostäder och togs in till förhör.

52-åringen bor i Ludvika och är inte tidigare känd för någon grövre brottslighet.

Brottsrubriceringen är ”skyddande av brottsling”.

– Det innebär konkret att man, på något sätt, motverkar utredningen. Det kan vara allt från att man skyddar en person till att man gör åverkan på bevisningen, säger förundersökningsledaren Olle Sohlberg.

– Han nekar till brottet.

Delgavs misstanke

I samband med tillslaget mot de fyra männen greps ytterligare en 27-årig man, misstänkt för grovt narkotikabrott.

– Han kom till en av männens bostad samtidigt som polisen var där, säger polisens presstalesman, Sven-Åke Petters.

27-åringen är i nuläget inte misstänkt för inblandning i Jimmyfallet.

– De övriga tre släpptes, men under förhöret med den 52-årige mannen framkom det uppgifter som gjorde att han delgavs misstanke om brott, säger Olle Sohlberg.

Varken polis och åklagare vill uppge vad som framkom i förhöret. De vill heller inte säga om de har en konkret person som är misstänkt för mordet på Jimmy Bäckman.

Hämtar in fler

– Vi har valt att inte svara på den frågan, men i morgon (läs: i dag) kommer vi hämta in fler personer till förhör, säger Olle Sohlberg.

För polis och åklagare är gårdagens anhållande ett stort genombrott. Men Jimmys föräldrar vågar inte längre hoppas.

– Vi har gjort det så många gånger. Varje gång vi tror att de är nära att hitta honom ... och sen händer det ingenting. Nu har vi gått så här i nästan tre månader. Vi är helt slut, säger Jimmys pappa, Göran Blix, 52.

”Lika gammal”

Polisen ringde till honom och Jimmys mamma, Birgitta Bäckman, 45, i går och berättade att en man satt anhållen.

– Jag vet inte vad jag ska tro. Han är ju 52 år, lika gammal som jag. Tänk om det är någon jag känner,

säger Göran Blix.

FAKTA

Detta har hänt

21 november. Jimmy Bäckman, 22, försvinner efter att ha varit på puben Solo i Lud-vika med sina kompisar. Hans familj slår larm dagen efter när han inte har kommit hem. Redan från början misstänker polisen brott.

27 november. Polis, anhöriga och frivilliga söker efter Jimmy i och kring Ludvika, särskilt längs Landforsvägen några kilometer norr om staden. Där har ett vittne sett en person som liknar Jimmy gå på en cykelbana klockan 01.20 den aktuella natten.

28 november. En vecka efter försvinnandet hittas en sönderslagen mobiltelefon av exakt samma modell som Jimmys. Den ligger utanför porten till ett flerfamiljshus i centrala Ludvika. Samtidigt söker polisen med helikopter i terrängen utanför staden, utan resultat.

1 december. Sökandet avbryts i brist på spår.

12 december. Rikskrim kopplas in i utredningen. Polisen koncentrar arbetet kring tre olika platser och ber om tips från allmänheten.

5 januari. Ny information gör att polisen misstänker att Jimmy blivit mördad. En åklagare tar över utredningen och brottsrubriceringen ändras från människorov till mord.

ARTIKELN HANDLAR OM