Husse fick fängelse för hundbett

Schäfern bet människor – 71-åring dömd till fängelse

NYHETER

En 71-årig man har av Örebro tingsrätt dömts till ett års fängelse, sedan hans schäfer vid tre tillfällen bitit människor och djur – trots att hunden efter beslut av polisen måste bära hundkorg.

För det allvarligaste fallet, då hunden 2006 bet två män i en port, dömdes mannen för grov misshandel. Straffet: Fängelse i ett år. Örebro tingsrätt tog hänsyn till 71-åringens höga ålder och prutade på tiden som han skulle avtjäna i fängelse, skriver Nerikes Allehanda.

Kränkande

71-åringen ska dessutom betala 30 000 kronor i skadestånd till vart och ett av offren, då rätten ansåg att skadorna de fick och den kränkning de utsattes för var omfattande.

Själv ska 71-åringen ha nekat till brottet och hävdat att han själv blev angripen och att hunden endast försökte skydda honom. Tingsrätten ansåg dock att de bitna männens version var mer trovärdig, rapporterar Nerikes Allehanda.

Bet i skrevet

För två andra fall, där hunden bitit en man i skrevet samt attackerat en hund som blev rastad av en kvinna, dömdes 71-åringen för brott mot lagen om tillsyn av hundar och katter. I dessa fall erkände 71-åringen brott, skriver tidningen.

Mannen säger att hunden inte burit munkorg eftersom den då plågas av att inte kunna äta gräs.