Många väntar på besked

Press och allmänhet har samlats utanför Slottet

Foto: pether engström
Fredrik Reinfeldt anlände till slottet vid lunchtid.
NYHETER

Ett stort pressuppbåd, allmänhet och nyfikna turister har samlats utanför Slottet.

Alla väntar på beskedet om Victoria och Daniels stundande bröllop.

Bakom ett rep vid Stockholms slott trängs press och allmänhet, barn med flaggor och nyfikna turister som kan få chansen att bevittna när lite svensk historia skrivs. Alla väntar spänt i den snåla, kalla blåsten. Vakter med AK 5:or står utposterade på borggården som sakta men säkert fylls med allt fler folk.

Medlemmarna ur regeringen började anlända till slottet strax före klockan 13 och innan ett var alla ministrar på plats. Först kom statsministern i sin specielbyggda Säpo-bil med tonade rutor, sedan följde Maud Olofsson. Sist kom kronprinsessan själv enligt ögonvittnen.

Konseljen pågår

Och just nu pågår konseljen inne på Slottet. Strax innan klockan två var diskussionerna över och Hovet kunde stolt meddelade att regeringen sa ja – det blir ett bröllop nästa försommar.

På plats på borggården befinner sig även Gunn Schollin, en kvinna av folket.

– Jag tycker det är härligt att det händer något med kungliga slottet. Jag glädjer mig åt lite nytt, fräscht Ockelboblod. Jag trodde inte att de skulle orka hålla ut men trägen vinner, säger hon.

Mer info följer

FAKTA

Vad är en konselj?

En konselj (av franska: conseil, råd) är i Sverige benämningen på ett regeringssammanträde där statschefen är närvarande. 1974 års regeringsform säger att statsministern har ett ansvar för att hålla statschefen underrättad om rikets angelägenheter: "När så erfordras sammanträder regeringen i konselj under statschefens ordförandeskap" (Regeringsformen 5 kap. 1§). Denna form av informationskonselj är formellt sammankallad av statschefen, men beslutet att sammankalla till konselj fattas i samråd med statsministern.

En konselj är vidare obligatorisk då riksdagen har valt ny statsminister. Efter det att den tillträdande statsministern anmält vilka statsråd som skall ingå i regeringen skall en konselj äga rum, där den nya regeringen och riksdagens talman sammanträder med statschefen (Regeringsformen 6 kap. 4§). Det är vid denna konselj som den nya regeringen formellt tillträder.

Källa Wikipedia